Buitenspelen na castratie van hond
Opvoeding

Castratie en sterilisatie

Reden voor castratie van je hond

Castratie van een hond betekent dat de zaadballen of eierstokken worden verwijderd. Bijvoorbeeld om medische redenen of om bevruchting te voorkomen. Soms wordt castratie toegepast om een gedragsverandering bij de hond teweeg te brengen. Het heeft namelijk een effect op de hormonen van je hond. En die hormonen beïnvloeden het gedrag. Je kunt er echter niet vanuit gaan dat de castratie van je hond automatisch het gedrag verandert. Het is belangrijk dat je gedrag eerst goed laat analyseren voordat je zo’n besluit neemt, want in de meeste gevallen heeft castratie geen of zelfs een verergerend effect op ongewenst gedrag.

Over gedrag

Aanpak en consequenties van sterilisatie

Sterilisatie van de hond kan al op jonge leeftijd. Doorgaans wordt voor teven aangeraden om dit 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te doen. Gemiddeld wordt een teef 2 keer per jaar loops, vanaf een leeftijd van 6 tot 18 maanden. Zij is dan 2 tot 3 dagen vruchtbaar, wat je herkent aan bloedingen uit haar vulva. In die periode proberen reuen haar te dekken. Als je kiest voor een castratie van je teef of reu, dan verwijdert de dierenarts de eierstokken of zaadballen terwijl je hond onder narcose is. Dit heeft voor- en nadelen. 

Voordelen castratie Nadelen chirurgische castratie
Reuen lopen na de ingreep minder snel weg. Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zeker als je hond onder narcose wordt gebracht.
Reuen vertonen minder voortplantingsgedrag, zoals bestijgen, weglopen op zoek naar teefjes en territoriaal markeergedrag. Honden kunnen incontinent worden. Grotere rassen hebben een hoger risico dan kleinere rassen.
De (goedaardige) vergroting van de prostaat komt minder voor. Honden kunnen overgewicht krijgen, als hun voeding niet adequaat wordt aangepast
Teven worden niet meer loops en kunnen geen nestje meer werpen. Teven kunnen een puppycoat krijgen; de structuur van hun vacht wordt dan anders.
De kans op baarmoederontsteking en schijnzwangerschap is minimaal. Ook melkkliertumoren komen minder voor. De preventie van melkkliertumoren door castratie van een teef is afhankelijk van hoe vaak zij al loops is geweest. Je kunt een castratie nooit ongedaan maken. Je hond is dus voor de rest van zijn leven onvruchtbaar.
Het risico op suikerziekte neemt af.  

Over voeding

Castreren versus steriliseren hond

Wat is eigenlijk het verschil tussen het steriliseren en castreren van een hond? Castratie is eigenlijk een vorm van sterilisatie. Steriliseren slaat op het onvruchtbaar maken van een dier. Bijvoorbeeld door onderbreking van de zaadleiders of eileiders. De reu of teef blijft dan wel onder invloed van hormonen maar is niet meer vruchtbaar. Meestal wordt castratie toegepast door de zaadballen en eierstokken volledig te verwijderen.

Weetjes bekijken