Hond trainen om niet bang te zijn
Gedrag en rassen

Trainen en leren

Honden trainen van jongs af aan

Je hond gedrag afleren doe je niet van de ene op de andere dag. Sterker nog, liever kom je helemaal niet op het punt terecht dat je je hond gedrag moet afleren. Liever geef je hem een goede basis. Een hond trainen doe je vanaf het moment dat hij puppy is, bijvoorbeeld in de vorm van puppytraining. Vaak is het gedrag van een puppy nog leuk en te overzien. Maar puppy’s worden groot en getolereerd gedrag leer je dan moeilijk af. Denk bijvoorbeeld aan op de bank of op de tafel springen. Bedenk welke regels jij belangrijk vindt en voer ze consequent door, ook voor je pup. Zo kun je je hond trainen terwijl je hem opvoedt en pluk je hier later de vruchten van.

Over opvoeding

Piepen afleren

Je hond piept of jankt. Dat kan erg vervelend zijn, zeker als hij dit veelvuldig en luid doet. Misschien wil je het piepen van je hond afleren. Maar heb je er weleens bij stilgestaan waarom je hond eigenlijk piept of huilt? Aan de lichaamstaal kun je aflezen wat er speelt. Springt hij, draait hij rondjes en is hij heel actief? Dan is je hond opgewonden. Kruipt hij juist in elkaar, trilt hij en piept hij zielig? Dan is hij bang. Als je boos reageert omdat je het piepen van de hond wilt afleren, dan versterk je juist het gedrag. Want hij is immers al angstig! Sowieso is boosheid niet de manier om je hond te corrigeren. Probeer in te zoomen op wat er precies speelt zodat je hem vanuit kalmte goed kunt helpen.

Een hond kan piepen of janken omdat hij:

  • Pijn heeft. Meestal gaat hij er dan bij liggen, kruipt hij weg en vermijdt hij contact.
  • Zijn ontlasting kwijt moet. Dan staat hij meestal bij de deur of bij zijn riem te piepen. Hij probeert je duidelijk te maken dat hij naar buiten wil.
  • Blij is. Bijvoorbeeld als je thuiskomt, waarbij hij om je heen springt en duidelijk enthousiast is.
  • Stress of een andere emotie ervaart. Hij loopt dan bijvoorbeeld herhaaldelijk rondjes en komt onzeker over.
  • Honger heeft of iets lekkers wilt. Soms kan hij lang door piepen om zijn zin te krijgen.
  • Andere honden ziet en daar opgewonden over is.

Tips om bezitterigheid van je hond af te leren

Als je je hond wilt leren dat hij bepaald gedrag niet mag vertonen, dan helpt het in ieder geval om het verkeerde gedrag niet te belonen. Blaft of jankt hij als je thuiskomt en wil je dit niet? Negeer hem dan totdat hij gekalmeerd is en begroet hem vervolgens op een rustige manier. Wil je de bezitterigheid van je hond afleren? Waarschijnlijk heeft hij als pup al geleerd om bezitterig te reageren, bijvoorbeeld omdat hij zijn voer moest delen met de andere puppy’s. Een manier om de bezitterigheid van je hond te veranderen, is door tijdens het eten iets lekkers aan zijn voerbak toe te voegen. Doe dit zo nu en dan, zodat je een positieve associatie opbouwt rondom eten en toenadering door de omgeving. Pak de bak niet weg en straf bezitterigheid niet, omdat het dan vaak erger wordt. Zoek hulp wanneer het niet binnen een paar weken effect heeft. 

 

Over gedrag

Hond blaffen afleren met clicker

Het lijkt logisch (en makkelijk) om hulpmiddelen te gebruiken zodat je gedrag kunt corrigeren. Wil je je hond blaffen afleren met een clicker? Besef dan dat dit geen heilig middel is en verkeerd kan uitpakken. Vraag een gedragstherapeut om hulp. Er zijn immers andere manieren om je hond te ondersteunen bij een gedragsverandering.

Weetjes bekijken