Hond zonder hondenkussen op de bank
Opvoeding

Hond in huis

Hondvriendelijke woning

Als je voor een hond kiest, dan moet je de nodige voorbereidingen treffen om je woning hondvriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan hondenmanden, een hondenkussen, hondenspeeltjes en een voerbak. Voor sommige rassen met een dikke vacht is het prettig als er een koele ligplek beschikbaar is in plaats van een dik hondenkussen. Dit kan binnens- en buitenshuis zijn. Ook in een buitenverblijf moet er rekening gehouden worden met de hondvriendelijke inrichting zodat er voldoende mogelijkheid is om sociaal contact te hebben met jou als baasje en/of soortgenoten.

Hondenmanden, bench en hondenkussen

De slaapplek kun je op verschillende manieren inrichten. Er is een grote verscheidenheid aan hondenmanden te krijgen, in allerlei soorten en maten. Voor sommige honden volstaat een hondenkussen terwijl andere honden beter in een bench kunnen slapen. Zo heeft je hond een goede plek om zich terug te trekken en kun je zijn verblijf afsluiten. Dat is bijvoorbeeld handig als je je hond zindelijk probeert te krijgen of als hij de neiging heeft dingen in huis te slopen. De bench moet geen strafhok worden, dus zorg dat je hond zich hier prettig voelt en leer het stapsgewijs aan. Met een lekker hondenkussen kun je er een heel aangenaam plekje van maken. Sommige honden vinden het prettig als de bench wordt afgedekt met een kleed. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Sluit je hond echter nooit uren op en zorg voor een of meerdere hondenmanden in huis, zodat hij zo nu en dan zelf kan kiezen waar hij uitrust.

Over gedrag

Drink- en voerbakken voor honden

De beste drink- en voerbak voor je hond hangt van verschillende factoren af. Kies je bijvoorbeeld voor een anti-schrok bak, een drinkfontein of een reguliere drink- en voerbak? Je hebt ook de keuze uit verschillende materialen. Zo is de levensduur van een roestvrijstalen voerbak het langst, hoewel het onprettig klinkt als je hond hem over de vloer schuift. Een plastic voerbak voor je hond is heel betaalbaar maar ook heel licht en van mindere kwaliteit. Een stenen drink- en voerbak kan moeilijk verplaatst worden en houdt het water langer koel. Ze zijn vaak wel wat onhandiger om schoon te maken en duurder dan de andere opties. De grootte van de drink- en voerbak voor je hond is afhankelijk van het ras. Zo is een bak van 9 cm/225 ml geschikt voor het kleinste hondenras en 29 cm/4.000 ml voor het grootste ras. Let er bij het gebruik van een anti-schrokbak op dat het veilig is voor het gebit en geen frustratie oplevert. De dierenspeciaalzaak kan je adviseren.

Hondenspeelgoed

Spelen met je hond versterkt jullie onderlinge band en met het juiste hondenspeelgoed kan hij er ook nog iets van leren. Je hebt bijvoorbeeld hondenspeeltjes om:

  • Mee te apporteren, zoals een bal
  • In te bijten en kauwen, zoals een rubberen ring
  • Mee te stoeien of aan te trekken, zoals een flostouw
  • De hersens te stimuleren, zoals hondenpuzzels

Kijk waar jouw hond interesse in heeft, kies veilige materialen en speel gedoseerd, zeker met jonge honden die nog in de groei zijn.

Over spelen met de hond

Wissel hondenspeeltjes af

Rouleer hondenspeeltjes. Berg zo nu en dan een aantal speeltjes op en haal andere hondenspeeltjes juist weer uit de kast. Zo gaan ze je hond niet vervelen en kun je hem goed blijven vermaken.

Weetjes bekijken