Epilepsie

Wat te doen bij een epileptische aanval

Wat te doen als je hond een epileptische aanval krijgt

Als je merkt dat je hond een epileptische aanval krijgt, of al een aanval heeft, dan is het vooral belangrijk dat je rustig blijft. Nuttige zaken om te onthouden zijn de volgende.

1: Zorg ervoor dat je hond geen verwondingen oploopt

Indien mogelijk, verwijder alle objecten waar de hond tegenaan kan botsen (bijv. koffietafels) of in verstrikt kan raken (bijv. kabels of draad). Als je hond zich boven aan de trap bevindt, zorg ervoor dat het dier niet naar beneden kan rollen.

PROBEER NIET de kop van je hond vast te houden of de tong uit de mond te trekken. Honden slikken hun tong niet in, maar kunnen je tijdens een ongecontroleerde bewegingen wel per ongeluk bijten.

2: Verwijder 'stimulerende prikkels'

Het is belangrijk dat je hond bij een aanval zo min mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels. Probeer het licht in de ruimte waarin de hond zich bevindt te dimmen, sluit de gordijnen, zet radio of televisie uit en probeer zo min mogelijk te praten en zeker niet te schreeuwen. Ook is het verstandig om jonge kinderen uit de buurt van je hond te houden.

3: Bepaal de tijdsduur van de aanval

Hoewel over het algemeen een epileptische aanval enkele minuten duurt, lijkt het voor een toeschouwer gevoelsmatig vaak veel langer te duren. Daarom is het belangrijk om de tijdsduur van een aanval op te nemen. Op de pagina Praktische hulpmiddelen lees je hoe je dit doet. Dit helpt jou en je dierenarts beter te bepalen of er spoedeisende hulp nodig is, om zo’n aanval met (aanvullende) medicatie te stoppen.

Als je hond een aanval heeft van meer dan 5 minuten, of wanneer hij/zij meerdere aanvallen per dag krijgt, neem dan direct contact op met de dierenarts.

4: Maak een video-opname van je hond tijdens een aanval

Het kan heel nuttig zijn om een video-opname te maken van je hond op het moment dat hij/zij een aanval krijgt. Dit kan je doen met een smartphone. Epileptische aanvallen bij honden variëren in type, mate van lichamelijke activiteit en tijdsduur.

Een video-opname kan je dierenarts helpen alle informatie te krijgen die hij/zij nodig heeft om je hond te helpen. Voor meer informatie zie de pagina Praktische hulpmiddelen.

5: Blijf bij je hond

Na de aanval kan je hond een bepaalde periode gedesoriënteerd (verward) zijn. Het is verstandig om na een aanval bij je hond te blijven. En verwijder alle objecten waaraan de hond zich kan verwonden. Laat hem/haar ook niet de trap af gaan totdat zijn/haar coördinatie volledig is teruggekeerd.

6: Houd een epilepsiedagboek bij

Het is nuttig om de aanvallen nauwkeurig bij te houden en te beschrijven. Zo is het voor je dierenarts eenvoudiger om een patroon in de aanvallen te ontdekken, een behandeling te kiezen of advies uit te brengen. Het kan de dierenarts ook helpen om te beoordelen of de behandeling goed is aangeslagen. Of dat het advies wellicht nog aangepast moet worden.

Kijk op de pagina Praktische hulpmiddelen hoe je dit aan kunt pakken

Het is belangrijk om te weten dat je hond gedurende de aanval de ogen open houdt. Dit ondanks het feit, dat hij/zij bewusteloos is en zelf niets in de gaten heeft! Hoewel een aanval een akelig gezicht kan zijn, heeft de hond geen pijn.