Herpes

Besmetting herpes

Herpesvirus en de hoestende hond

Besmetting met het herpesvirus is op vele manieren mogelijk, maar over het algemeen gebeurt dit door persoonlijk contact. Als honden drager zijn van het herpesvirus dan kan dit op verschillende manieren tot uiting komen. In veel gevallen zijn er geen of slechts lichte ziekteverschijnselen. Het virus is dan sluimerend aanwezig en wordt pas actief bij verminderde weerstand. Zoals in periodes van stress bijvoorbeeld. Het virus kan onder andere de luchtwegen infecteren, waardoor de hond kennelhoestachtige verschijnselen kan krijgen. Er zijn echter veel meer mogelijke oorzaken. Niet elke hoestende hond is besmet met het herpesvirus. De dierenarts kan uitsluitsel geven.

Bronnen van besmetting

De besmetting met het herpesvirus kan op verschillende manieren plaatsvinden:

-        Tijdens en na de geboorte door vaginale afscheiding van de teef

-        Wanneer de teef haar pups wast

-        Wanneer de teef door de reu wordt gedekt, hoewel dit niet een belangrijke bron van besmetting lijkt te zijn

-        Infectie van de pup in de baarmoeder is mogelijk, hoewel dit nooit is bewezen

In kennels en fokkerijen is het aantal besmette honden soms groter. Dit kan ook te maken hebben met hygiënische maatregelen die daar getroffen moeten worden om besmetting geen kans te geven.

Over preventie

Verschijnselen bij besmetting

Besmetting van pasgeboren pups of pups van een paar dagen oud kan tot acute problemen leiden. Na een incubatietijd van zeven tot tien dagen komen de pups te overlijden. Als pups ongeveer tien dagen oud zijn kunnen zij hun lichaamstemperatuur beter reguleren. Door de hogere lichaamstemperatuur zijn ze betere in staat de infectie te overwinnen. Het herpesvirus kan wel aanwezig blijven in hun lichaam. Dan worden de honden drager van het virus, zonder het continu uit te scheiden. Het is mogelijk dat het virus, en daarmee de virusuitscheiding, worden gereactiveerd tijdens een periode van stress. Bijvoorbeeld tijdens de dracht en bevalling. De verschijnselen van het herpesvirus verschillen per hond en hoeven niet altijd duidelijk te zijn. Je kan het virus herkennen aan:

-        Hoestende hond door infectie van de voorste luchtwegen

-        Waterige uitvloeiing van de ogen, neus en bek

-        Infectie van de geslachtsorganen

Bekijk alle verschijnselen