Het hondengedrag laat zien dat de hond zich prettig voelt
Gedrag en rassen

Hondengedrag

Gewenst en ongewenst hondengedrag

Net als mensen moeten honden opgevoed worden om zonder problemen in het leven te staan. Het hondengedrag wordt mede gevormd door de training die de hond heeft gehad. Bijvoorbeeld hoe hij zich in situaties moet gedragen, wat de regels zijn en dat luisteren naar zijn baasje iets oplevert. Je kunt hondengedrag aanleren zodat hij zindelijk is, alleen kan zijn en niet bijt. Het uitgangspunt is altijd dat je goed gedrag beloont en ongewenst gedrag niet. Sowieso hoef je ongewenst gedrag dat je een hond niet aanleert, ook niet af te leren. Besef daarnaast dat een puppy groot wordt. Gedrag dat hij vertoont kan als jonge hond misschien schattig zijn, maar wil je dit ook nog als hij groter is? Bedenk jouw set aan regels en werk er samen met je hond aan. Zo kun je een goede bijdrage leveren aan het gewenste hondengedrag.

Over opvoeding

Gestreste hond kalmeren

Onweer, onbekenden, de vuilniswagen, vuurwerk, de dierenarts, andere dieren: er zijn veel factoren die jouw hond gestrest kunnen maken. Het is heel natuurlijk dat je hem dan wilt knuffelen, vasthouden en troosten. Zo help je hem echter niet over zijn stress en angst heen. Met een paar stappen kun je proberen om je gestreste hond te kalmeren.

  • Herken de lichaamstaal. Die is weliswaar bij elke hond anders, maar toch zijn er een aantal universele tekenen. Denk bijvoorbeeld aan: kromme houding, oren plat in de nek, janken, trillen, verwijde pupillen, gerimpeld voorhoofd, zweetpootjes, geen controle over de blaas of de darmen.
  • Begrijp de oorzaak. Leef je in, zodat je snapt waarom je hond bang of gestrest is.
  • Verklein de impact van de oorzaak. Is hij bang voor vuurwerk? Doe dan de gordijnen dicht. Leg eventueel een deken over zijn bench, zodat geluiden worden gedempt. Zolang je hond zich daar maar veilig voelt. De beste aanpak is altijd afhankelijk van de oorzaak van de angst.
  • Leid je hond af. Probeer in het angstige moment iets te creëren waar hij zich op kan focussen. Zorg dat het iets is wat hij leuk vindt, bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje. Als je dit consequent doet, dan zal hij op termijn de angstige situatie associëren met een prettige ervaring.
  • Aai je hond. De angstige of gestreste hond kun je kalmeren door hem te aaien op een manier die hij fijn vindt. Aaien kan stress verlagen, maar overdrijf dit niet. Zo voorkom je dat je hond merkt dat ‘alles anders’ is. Soms is het beter om gedrag te negeren of om de hond te vertellen dat hij lekker bij je kan liggen.

Heb je de tips toegepast en blijft de angst bij je hond desondanks bestaan?

Vraag advies aan een hondengedragstherapeut of een dierenarts. Angst kan in de loop van de tijd verergeren als dit niet wordt behandeld.

Sloopgedrag afleren

Wil je sloopgedrag bij je hond afleren? Begin dan bij het achterhalen van de oorzaak: misschien verveelt je hond zich, heeft hij verlatingsangst of is het een schreeuw om aandacht. Als de aanleiding voor het sloopgedrag niet helder is, dan loop je het risico om het gedrag te verergeren. Bijvoorbeeld omdat je hem voor straf in de bench opsluit, terwijl hij juist niet alleen wil zijn. We geven een paar tips die je helpen om het sloopgedrag van je hond af te leren.

  1. Bij verveling: zoek afleiding. Geef je hond gelegenheid om zijn energie kwijt te kunnen en geef hem voldoende individuele aandacht. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, hondenpuzzel of training.
  2. Bij verlatingsangst/niet alleen willen zijn: train met de bench. Het belangrijkste is dat je je hond aanleert dat de bench een fijne plek is. Laat hem bijvoorbeeld korte tijd in de bench als je thuis bent (en hij jou kan zien) en geef hem daar wat lekkers. Bouw de tijd in de bench rustig op en ook de tijd dat je zelf weg bent. Je hond leert op deze manier dat je altijd weer terugkomt en dat hij niet bang hoeft te zijn. Zorg er in alle gevallen voor dat je je hond niet uren in de bench opsluit.

Houd er rekening mee dat veel honden gefokt zijn om te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan de Jack Russel, Golden Retriever en Teckel. Beweging is noodzakelijk voor honden. Zo kun je verveling voorkomen. 

Overzicht rassen

Hondengedrag en hormonen

Hondengedrag wordt ook beïnvloed door hormonen. Als je hond niet gecastreerd is, laat hij meer van zijn natuurlijke, instinctieve gedrag zien. En dat ligt niet altijd in lijn met wat je als eigenaar van je hond verwacht. De dierenarts en gedragstherapeut kunnen advies geven over de beste aanpak voor gedragsverandering.

Weetjes bekijken