Ziekte van Lyme

Lyme bij mensen

Gevolgen van een tekenbeet

Van een tekenbeet kun je erg ziek worden. Dit is onder andere het geval als de teek die jou beet de Borrelia-bacterie heeft. Ixodes-teken kunnen deze bacterie op mensen overdragen wat kan leiden tot een infectieziekte. Jaarlijks worden er 65.000 nieuwe diagnoses van Lyme gesteld in Europa. Symptomen na een tekenbeet kunnen enorm variëren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Erythema migrans: de karakteristieke huiduitslag
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Problemen met gewrichten
  • Problemen met het hart
  • Problemen met het centraal zenuwstelsel

Bij honden zijn de symptomen van een tekenbeet anders. Vaak laten de symptomen van de ziekte van Lyme zich ook later zien.

Symptomen bij tekenbeet

Doe de tekencheck

Hoe groot is het risico dat je hond een tekenbeet oploopt? Doe de quiz!

Doe de quiz

Teek verwijderen

Als je in de natuur hebt gewandeld, is het erg belangrijk om jezelf en anderen goed te controleren op een tekenbeet. Dat geldt voor mensen, maar ook zeker voor honden en andere huisdieren. Ook zij kunnen ziek worden van een tekenbeet, al uiten symptomen zich vaak pas veel later. Teken bijten zich het liefst vast op warme plekken, zoals in de haargrens bij de nek, achter de oren, onder de oksels, in de bilspleet, liezen of knieholtes. Hoewel dat hun voorkeursplekken zijn, kun je jezelf en andere mensen en dieren het beste volledig en grondig controleren. Je kunt het risico op tekenbeten verminderen door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen als je besluit door bosrijke gebieden of grasland te lopen. Kom je onverhoopt toch een teek bij jezelf tegen? Dan moet je de teek verwijderen. Een teek verwijderen doe je met behulp van een tekentang. Probeer de teek in één beweging in zijn geheel te verwijderen. Als de kop blijft zitten bestaat er een risico op ontsteking van de plek. Zo is de kans het kleinst dat je wordt besmet met de Borrelia-bacterie. Als je de teek verwijderd hebt, kun je deze het beste in een plakbandje plakken (zodat hij niet meer weg kan). Druk de teek niet dood met blote handen of tussen je nagels. Ook op deze manier zou je besmet kunnen worden met de bacterie. Heeft je hond een teek? Ook bij hem moet je de teek verwijderen. Het liefst zo snel mogelijk, zodat je infectie voorkomt.

Maatregelen tegen teken