Epilepsie

Praktische hulpmiddelen

Praktische hulpmiddelen

Er zijn een aantal praktische hulpmiddelen voor handen, die je als eigenaar van een hond met epilepsie kunt gebruiken. Als eigenaar ben je een belangrijk onderdeel van het behandelteam van je hond. Thuis ben jij immers degene die je hond in de gaten houdt. In feite de ogen en oren voor de dierenarts! De volgende praktische hulpmiddelen kunnen daarbij helpen.

Dagboek en kalender bijhouden

Een epilepsiedagboek is een goed hulpmiddel om de epilepsie bij je hond in de gaten te houden. Mocht je hond met epilepsie gediagnosticeerd zijn, dan speelt het dagboek een belangrijke rol in het monitoren en controleren van de vooruitgang.

Daarnaast is het ook nuttig om aan het einde van elke week of maand de aanvallen van je hond in een kalender te zetten. Dit kan helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de aanvallen in een bepaalde periode. Zo kan je dierenarts een eventueel patroon herkennen.

Houd je dagboek en kalender up-to-date, en neem ze mee bij ieder bezoek aan je dierenarts.

Afb. Epilepsiedagboek en Epilepsiekalender_900x1250

Klik hier om het epilepsiedagboek te downloaden

Klik hier om de epilepsiekalender te downloaden

De aanval meten

Het is zeer belangrijk om te proberen de duur van een aanval te meten. Je kunt zo samen met de dierenarts bepalen of een spoedbehandeling nodig is of niet, om de aanval te stoppen.

  1. Als je denkt dat je hond een aanval krijgt, probeer dan de omgeving vrij te maken, zodat de hond zichzelf niet kan verwonden. Zorg ervoor dat je een smartphone, klok of horloge bij de hand hebt, om de tijdsduur te bepalen.

  2. Het is voor de dierenarts belangrijk om te weten hoe lang de 'eigenlijke aanval' duurt. De duur van de aanval wordt bepaald door het begin en het einde van de aanval. Deze start op het moment waarop de hond op de grond valt en met zijn/haar poten of lichaam begint te bewegen. En deze eindigt op het moment dat hij/zij weer bij bewustzijn is en in staat is op je te reageren.

  3. Het opnemen van de tijdsduur doe je als volgt:
    - Kijk op de klok wanneer je hond op de grond valt en begint te bewegen en noteer het tijdstip (bijvoorbeeld 11:15 uur).
    - Blijf bij je hond en volg de instructies die de dierenarts gegeven heeft.
    - Kijk op de klok en noteer het tijdstip wanneer je hond weer bij bewustzijn is en op je reageert (bijv. 11:17 uur)
    - Bereken de duur van de aanval (bijvoorbeeld 11:15 uur tot 11:17 uur = 2 minuten)
    - Je kunt natuurlijk ook de stopwatch op je smartphone aanzetten. Start de stopwatch zodra de aanval begint en stop de stopwatch zodra je hond weer reageert.
    - Noteer de duur van de aanval in het epilepsiedagboek.

  4. Als de aanval van je hond langer dan 5 minuten duurt, of als hij/zij meerdere aanvallen in een korte periode doormaakt, neem dan direct contact op met je dierenarts.

  5. Als je hond bij een aanval doorgaans niet valt of begint te bewegen, vraag dan je dierenarts wanneer je moet starten met het opnemen van de tijd.

De aanval filmen

Maak videobeelden van je hond tijdens een aanval. Dit is voor je dierenarts erg nuttig, om de juiste informatie te krijgen die hij/zij nodig heeft.

Het meest nuttig voor je dierenarts zijn de beelden van fase 2 van de aanval, de lichamelijke aanval. Hieronder vind je enkele tips om goede videobeelden van de aanval van je hond te maken:

  • Volg stap 1 zoals hierboven genoemd.
  • Wanneer de aanval van je hond begint, kijk naar de klok en noteer de tijd, of start de stopwatch op je smartphone. Begin ook met het filmen van de aanval.
  • Probeer, indien mogelijk het hele lichaam van de hond te filmen. Als dit niet mogelijk is, film dan in ieder geval de kop en de poten. Beelden van de achterkant van je hond of van de staart zijn voor de dierenarts minder bruikbaar.
  • Wanneer je hond stopt met bewegen en in staat is om op je te reageren, kijk dan naar de klok, of zet je stopwatch stil. Noteer de tijd die de aanval heeft geduurd. Je kunt nu stoppen met filmen.
  • Noteer alle informatie in het epilepsiedagboek van je hond.

Vergeet niet direct je dierenarts te bellen als de aanval van je hond langer dan 5 minuten duurt, of als je hond meerdere aanvallen in een korte periode doormaakt.

Als je hond bij een aanval doorgaans niet valt of begint te bewegen, vraag dan aan je dierenarts welke momenten hij/zij graag gefilmd, geklokt en genoteerd wil hebben.

Het belangrijkste is dat jij en je hond tijdens een aanval veilig zijn. Mocht je hier aan twijfelen, stop met filmen en neem contact op met je dierenarts.

Dierenziekenhuis Utrecht

Het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht heeft een aantal specialisten op het gebied van epilepsie in huis. In de kennisbank op hun website is aanvullende informatie te vinden over deze neurologische aandoening.