Blog

Mis geen anti-parasietenbehandeling voor je hond

Je herkent de situatie misschien wel. De dierenarts heeft onlangs een middel voorgeschreven om je hond te beschermen tegen parasieten. Deze dien je bijvoorbeeld één keer per maand aan je hond te geven. Maar oeps, vergeten! Herkenbaar? Tja, het overkomt ons allemaal wel eens. We hebben immers zoveel om te onthouden! Gelukkig zijn daar tegenwoordig slimme oplossingen voor. In dit artikel lees je daar meer over.

Beschermen

Het kan iedereen overkomen en toch is het zonde. Minder vaak behandelen dan voorgeschreven gaat namelijk ten kosten van de werkzaamheid en effectiviteit. Het verhoogt risico op besmetting en verspreiding van parasieten.

Wanneer je hond namelijk niet maandelijks tegen bepaalde wormen zoals de spoelworm (Toxocara canis bij honden) en longworm behandeld wordt, dan kan dit nadelige gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat je hond daardoor niet meer voldoende beschermd is en deze parasieten kan verspreiden via de omgeving naar andere dieren en mensen.

Niet alleen je hond loopt op die manier risico om besmet te raken, ook je gezin en omgeving kunnen daar dus nare effecten van ondervinden. Vraag je dierenarts om advies over:

  • welke anti-parasieten behandeling het beste is voor jouw/jullie situatie, en
  • hoe vaak je je hond dient te behandelen tegen de belangrijkste parasieten die in Nederland voorkomen (vlooien, teken, spoelworm, longworm).

Herinnering

Inmiddels zijn er slimme, moderne oplossingen om te voorkomen dat je als baasje vergeet je hond te behandelen tegen parasieten, zoals geadviseerd door je dierenarts. Zo hebben veel dierenartsenpraktijken de mogelijkheid om vanuit het praktijkcomputersysteem herinneringen te sturen naar eigenaren, via de post of per e-mail bijvoorbeeld.

Er bestaan ook mogelijkheden om herinneringen per SMS te ontvangen, zoals de SMS Herinnering Service. Dit is een aanrader wanneer je voorkeur hebt om herinnert te worden via een berichtje op je telefoon. Bijvoorbeeld wanneer het weer tijd is om je hond te behandelen tegen parasieten.

Het werkt heel eenvoudig. Eenmaal geactiveerd heb je geen omkijken meer naar en ontvang je per SMS herinneringen wanneer het weer tijd is om:

  • je hond te behandelen met het betreffende anti-parasietenmiddel, en
  • een nieuwe verpakking bij je dierenarts op te halen van het anti-parasietenmiddel.

Vraag bij je dierenartspraktijk of zij de mogelijkheid bieden om je een herinnering te sturen per SMS. Bijvoorbeeld wanneer het weer tijd is voor het behandelen van je hond of een nieuwe verpakking. 

Zoönose

Wist je trouwens dat bepaalde wormen die o.a. bij honden kunnen voorkomen, zoönotisch zijn? Dat wil zeggen dat deze parasieten overgebracht kunnen worden van dier op mens. Een hond die niet maandelijks tegen spoelwormen wordt behandeld, kan via zijn/haar ontlasting wormeitjes in de omgeving verspreiden. Zo vonden ze tijdens een Brits onderzoek zo’n 4.000 spoelwormeitjes op een stuk park van 1.5 bij 1.5 meter!

De spoelwormeitjes die in parken, tuinen, zandbakken e.d. terechtkomen, kunnen besmettelijk zijn voor andere dieren maar ook mensen. Met name kleine kinderen lopen verhoogd risico. Dit komt omdat kinderen de neiging hebben om van alles in hun mond stoppen, zoals ongewassen vingertjes, (dingen met) zand, aarde, etc. Besmetting met de spoelworm verhoogt de kans op chronische aandoeningen zoals astma, eczeem en epilepsie. Maar ook buikpijn, verminderd leervermogen, etc.

 Lees meer over spoelwormen bij honden in de volgende artikelen:

Kortom, frequent genoeg behandelen tegen parasieten is belangrijk voor zowel je hond, je gezin als de omgeving. Informeer bij je dierenarts naar de mogelijkheden om je te helpen te herinneren wanneer het weer tijd is om je hond te behandelen tegen parasieten. Zodat we allemaal optimaal beschermd blijven tegen vervelende parasieten en de eventuele nare ziektes die parasieten over kunnen brengen.