FAQ

Veelgestelde vragen

Herpes

Canine Herpes Virus (CHV): dat is de officiële naam voor het herpesvirus bij honden. Het wereldwijd verspreide DNA-virus kan bij alle honden, jong en oud en van elk ras, voorkomen. Om meer inzicht te geven in het virusstaan hier de veelgestelde vragen voor je op een rij.

 • Is het effect van het herpesvirus gelijk voor alle honden?

  Voor jonge pups is het herpesvirus vaak fataal. Oudere pups en volwassen honden kunnen met het virus leven en zo nu en dan ziekteverschijnselen vertonen. Jonge pups kunnen nog niet hun eigen lichaamstemperatuur reguleren en hun afweersysteem is nog niet ver genoeg ontwikkeld. Daardoor overleven zij het virus in hun eerste levensweken niet.

  Herpesvirus bij pups

 • Herpes | Hoe herken ik of een pup het herpesvirus heeft?

  De ziekteverschijnselen verschillen per pup, zelfs in hetzelfde nest. Dit komt doordat elke pup een andere hoeveelheid antistoffen binnenkrijgt via de moedermelk. Mogelijke symptomen van het herpesvirus zijn:
  - Niet drinken
  - Lusteloosheid
  - Ademnood
  - Uitvloeiing van neus, ogen en bek
  - Braken en groen/grijs gekleurde ontlasting
  - Voortdurend geschreeuw
  - Stuiptrekkingen en staren
  - Pijnlijke buik bij aanraking

  Verschijnselen bij pup

 • Mijn pup drinkt niet: wat nu?

  Als je pup niet drinkt, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. Het kan wijzen op het herpesvirus, maar dit hoeft niet zo te zijn.

 • Hoe vindt de besmetting plaats?

  De besmetting vindt vaak door middel van contact met besmette honden plaats. Je hond heeft het virus dan de rest van zijn leven. Dit betekent niet dat de ziekteverschijnselen altijd tot uiting komen. Pups raken vaak tijdens of na de geboorte geïnfecteerd door de teef. Dit kan ook gebeuren wanneer zij de pups wast. Vaccinatie van de teef kan problemen in het nest door het herpesvirus voorkomen.

  Bronnen van besmetting

 • Hoe kan ik besmetting voorkomen?

  Door vaccinatie van de teef en door hygiënische maatregelen te treffen. Het virus is gevoelig voor diverse schoonmaak- en desinfectiemiddelen. Het virus vermenigvuldigt zich het beste bij temperaturen onder de 37 graden Celsius. Een warmtelamp kan helpen om de pups en hun omgeving op temperatuur te houden. In kennels waar het herpesvirus is vastgesteld wordt geadviseerd dragende teven drie weken voor de geboorte totdat de pups drie weken oud zijn apart te houden van de andere honden. Honden die besmet raken met het herpesvirus kunnen hier niet van genezen.

  Herpesvirus voorkomen

 • Kan het herpesvirus worden behandeld?

  Nee, als jouw hond besmet is met het virus dan draagt hij dit de rest van zijn leven met zich mee. Ziekteverschijnselen zijn echter niet altijd aanwezig. Ook voor jonge pups die besmet zijn met het herpesvirus is geen behandeling beschikbaar.

 • Hoe weet ik zeker of mijn hond herpes heeft?

  Honden kunnen drager zijn van het herpesvirus zonder dat er ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Bij verminderde weerstand kan het virus tot uiting komen. Bijvoorbeeld in periodes van stress, tijdens de dracht of bevalling. Het is niet altijd mogelijk om de besmetting vast te stellen. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.

 

Lyme

De ziekte van Lyme komt voor bij honden die gebeten zijn door een besmette teek. Honden van elke leeftijd en van elk ras kunnen de ziekte oplopen, die uiteindelijk kan leiden tot chronische klachten. Oudere honden, honden met een lager afweersysteem en pups lopen meer risico op de ziekte van Lyme. Ook bepaalde rassen lijken gevoeliger om de ziekte van Lyme te ontwikkelen na besmetting met de Borrelia-bacterie. Om meer inzicht te geven in de ziekte vindt je hier de veelgestelde vragen.

 • Hoe snel na een tekenbeet wordt mijn hond ziek?

  De ziekte van Lyme kan vrij snel na de beet optreden, maar het komt vaker voor dat een hond pas twee tot vijf maanden na de beet ziekteverschijnselen laat zien. Soms duurt het zelfs jaren. Veel geïnfecteerde honden uiten helemaal geen symptomen. Zij zijn dragers.

  Over de ziekte

 • Waar bijten teken?

  Meestal op warme plekken, zoals in de nek, achter de oren en in de oksels. Bij honden met name op plaatsen waar de vacht minder dik is en de huid dun. Ze kunnen zich ook op andere plekken vastbijten. Controleer jezelf en andere mensen en dieren dus altijd volledig en grondig. Je kunt jezelf beschermen door een lange broek en lange mouwen te dragen als je de natuur ingaat.

  Jezelf beschermen

 • Ik heb een teek bij mijn hond gevonden. Wat nu?

  Je moet de teek zo snel mogelijk verwijderen, met een tekentang. Als een teek je hond bijt, duurt het ongeveer 36 tot 48 uur voordat de hond besmet raakt met de bacterie die Lyme veroorzaakt. Teken kunnen echter ook andere infecties overdragen, daarom moet je de teek altijd zo snel mogelijk weghalen.

  Teek verwijderen

 • Hoe moet ik een teek bij mijn hond verwijderen?

  - Voordat je de teek verwijdert, moet je geen ontsmettingsmiddel of iets dergelijks gebruiken
  - Gebruik een tekentang om de teek volledig te verwijderen. Dit lukt beter als je met de tang de teek tot op de huid van de hond vastpakt.
  - Als je de teek vast hebt gepakt of de tang onder de teek op de huid hebt geschoven, draai dan in één richting om hem uit de huid los te maken. Of trek de tang in één vloeiende beweging omhoog.
  - Controleer of de kop is verwijderd, voordat je de teek weggooit.

  Teek verwijderen

 • Is het slim om een tekenbeet te ontsmetten?

  Niet als de teek nog (deels) in de huid van je hond zit. De teek braakt de inhoud van zijn maag in de huid van je hond, zodra je hem met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel verdooft. Je kunt de teek het beste verwijderen met een tekentang om dit te voorkomen.

  Over tekenbeten

 • Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen de ziekte van Lyme?

  Je hond beschermen tegen Lyme betekent dat je je hond moet beschermen tegen teken. Dit kun je doen door:
  - Gebieden met veel teken te vermijden.
  - Je hond na de wandeling grondig te controleren op teken.
  - Preventieve middelen tegen teken te gebruiken.
  - Te vaccineren. Je dierenarts kan hierover adviseren.

  Meer maatregelen

 • Hoe wordt de diagnose van ziekte van Lyme bij mijn hond gesteld?

  Eerst worden de klachten bekeken en je hond uitgebreid onderzocht. Als eigenaar kun je je verhaal doen. Als niet direct duidelijk is wat de oorzaak is, dan kan de dierenarts aanvullend onderzoek doen. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Als de ziekte van Lyme een van de oorzaken is die de dierenarts overweegt, dan kan hier in het bloed ook naar gezocht worden. Een definitieve diagnose stellen is lastig. Vaak zal het een waarschijnlijkheidsdiagnose zijn, na uitsluiting van andere oorzaken en een positieve bloeduitslag. Raadpleeg de dierenarts voor meer informatie.

 • Mijn hond heeft ziekte van Lyme. Kan hij worden behandeld?

  Ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Het kan zijn dat jouw hond aanvullend andere medicatie nodig heeft. Als de ziekte van Lyme pas laat wordt ontdekt, dan kunnen de klachten chronisch worden. Je dierenarts kan je meer vertellen.

 • Hoe kan mijn hond de ziekte van Lyme krijgen?

  Door gebeten te worden door een teek die geïnfecteerd is met Borrelia burgdorferi. In Nederland is dit zo bij gemiddeld 1 op de 5 teken (bron: RIVM). Borrelia is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen veroorzaakt. Zodra een besmette teek jouw hond bijt, kan hij Lyme oplopen.

  Over de ziekte