Gezondheid

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme bij de hond

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia burgdorferi (bron: RIVM). Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen kan veroorzaken. Een teek die de bacterie draagt, brengt dit over zodra hij een hond of mens bijt. Niet iedere teek is geïnfecteerd dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet. Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden wel het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden of jaren duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen. Bij mensen kan de ziekte van Lyme andere klachten veroorzaken waar zij hun leven lang last van houden.

Lyme bij mensen

Heeft jouw hond de ziekte van Lyme?

Vermoed jij dat je hond de ziekte van Lyme heeft? De diagnose is helaas niet eenvoudig. De infectie moet worden vastgesteld en andere oorzaken, die dezelfde verschijnselen kunnen geven, moeten worden uitgesloten. De dierenarts kan je verder helpen.

Besmetting met Lyme

Eerst raakt de teek besmet, daarna de hond. Een hond kan besmet raken met de ziekte van Lyme wanneer hij wordt gebeten door een teek die de Borrelia-bacterie meedraagt. Een teek raakt op zijn beurt besmet wanneer hij bloed zuigt van een ander dier dat deze bacterie heeft. Denk bijvoorbeeld aan een muis of een vogel. Nadat de teek zich heeft volgezogen met bloed, laat hij zich van het dier vallen zodat hij kan vervellen. Daarna gaat hij als volwassen teek op zoek naar een nieuw dier waar hij bloed kan zuigen. Aangezien de teek nu de Borrelia-bacterie bij zich heeft, brengt hij dit over op het dier dat hij uitkiest. Zo kan ook jouw hond besmet raken.

Teek bij de hond

Symptomen bij je hond

Koorts, kreupelheid en sloomheid: het zijn een aantal symptomen die jouw hond kan vertonen wanneer hij de ziekte van Lyme heeft.

Alle symptomen