Ziekte van Lyme

Bescherming Lyme

Preventie teek bij je hond

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor een teek bij je hond. Liever weer je deze beestjes die jouw hond kunnen besmetten volledig. Maatregelen om je hond te beschermen:

  • Vermijd gebieden met een hoog risico op teken zoveel mogelijk. Denk aan bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plaatsen met hoog gras.
  • Controleer dagelijks op een teek bij je hond, vooral nadat je buiten met hem bent geweest. Lees meer over het controleren en verwijderen van teken.
  • Gebruik preventieve middelen tegen teken. Je dierenarts kan hierover adviseren.
  • Vaccinatie ter voorkoming van overdracht van de Borrelia¬-bacterie is ook een mogelijkheid.

Vaccin tegen teken

In gebieden waar veel (besmette) teken zijn, is het risico op infectie met de Borrelia-bacterie groter. Je dierenarts kan je adviseren over de beste middelen tegen teken voor je hond en meer vertellen over de mogelijke vaccinatie.

Behandeling nodig?

Raadpleeg altijd de dierenarts als je denkt dat je hond iets mankeert. De dierenarts kan de juiste diagnose stellen. Bij een vermoeden van de ziekte van Lyme worden de klachten bekeken, wordt er waarschijnlijk een bloedonderzoek gedaan en kun jij als eigenaar je bevindingen delen. Wanneer jouw hond de ziekte van Lyme heeft dan wordt hij behandeld met antibiotica. De behandeling duurt gemiddeld 3 weken en de meeste honden pikken dit goed op. Wordt de ziekte van Lyme pas laat ontdekt en behandeld, dan kunnen de klachten chronisch worden. Je hond kan bijvoorbeeld mank blijven lopen of nierproblemen houden. In sommige gevallen verdwijnen de klachten, maar blijft de hond drager van de bacterie. Zodra je hond ziek wordt, stress ervaart of een lagere weerstand heeft, kunnen klachten weer opspelen. Als de diagnose wordt gesteld dat je hond waarschijnlijk de Borrelia-bacterie heeft, dan wordt hij behandeld. Slechts een klein aantal honden ontwikkelt werkelijk de ziekte van Lyme. De beste manier om je hond te beschermen is door regelmatig op teken te controleren. Om overdracht van de bacterie te voorkomen kun je tekendodende en -afwerende middelen gebruiken, zeker in de periodes dat het risico op teken aanwezig is. Het is ook handig als je symptomen van Lyme kunt herkennen.

Bekijk symptonen