Gezondheid

Hart van de hond

Werking van het gezonde hondenhart

Het hondenhart is vergelijkbaar met jouw hart. Het is één grote spier die in vier compartimenten verdeeld is. Een gezond hart zorgt voor een gezonde hond. Om na te gaan wat er gebeurt wanneer het hart ongezond is, is het belangrijk eerst te begrijpen hoe het hondenhart zou moeten werken.

Het hart maakt samen met de longen en bloedvaten deel uit van het circulatiesysteem. Net zoals bij de mens functioneert het hondenhart als een pomp om het bloed door het lichaam heen te pompen. Bij elke hartslag wordt het bloed voortgestuwd en geeft het zuurstof en voedingstoffen af aan alle vitale organen en weefsels. Zo blijft je hond fit en gezond. 

Over de hartslag

Tips voor een goed hondenhart

Net zoals de mens, heeft je hond baat bij goede leefgewoontes om het hondenhart gezond te houden. Bijvoorbeeld door een bewust hondendieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige controles door de dierenarts.

Lees de tips voor een gezond hondenhart

Herken een ongezond hondenhart

Wanneer blijkt dat je hond hartproblemen heeft, dan kan dit aangeboren of verworven zijn. Zo’n 10% van alle honden heeft last van een ongezond hondenhart. Bijvoorbeeld door lekkende hartkleppen of een verzwakte hartspier. Lekkende hartkleppen komen vooral voor bij kleine tot middelgrote honden. Hartspierziekte (dilatatieve cardiomyopathie), zoals een verzwakte hartspier, komt juist voor bij grotere rassen. Door de ziekteverschijnselen te herkennen, kun je tijdig actie ondernemen.

Ziekteverschijnselen en rassen

Vermoed jij dat je hond hartproblemen heeft? Bekijk dan de ziekteverschijnselen en de meest getroffen rassen.