Gezondheid

Suikerziekte

Een hond met suikerziekte

Diabetes mellitus - ook bekend als suikerziekte - is een chronische aandoening, die zowel bij mensen als dieren voorkomt. Op deze pagina tref je informatie over suikerziekte bij honden. Bij suikerziekte is er een te hoge concentratie suiker (glucose) in het bloed aanwezig. Dit gebeurt wanneer een hond onvoldoende van het hormoon insuline aanmaakt.

De cellen die insuline aanmaken zijn bij honden met suikerziekte beschadigd. Insuline helpt suiker van het bloed naar de lichaamscellen te gaan, waar het gebruikt kan worden als energie. Is er onvoldoende insuline aanwezig, dan blijft er dus suiker in de bloedbaan achter en stijgt het suikergehalte in het bloed. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Wereldwijd heeft ca. 1,3% van alle honden de diagnose diabetes mellitus gekregen. Bij sommige rassen is de kans op het ontwikkelen van suikerziekte groter dan bij andere rassen, ook al zijn deze honden voor de rest helemaal gezond.

Behandeling suikerziekte hond

Stel, er wordt door de dierenarts suikerziekte vastgesteld bij jouw hond. Dat is dan toch even schrikken! Het is geen leuk nieuws, maar met de juiste zorg en behandeling kan je hond weer een fijn leven leiden. Verandering in de manier van leven, zoals regelmatige beweging en een aangepast dieet, kan helpen. Honden met diabetes mellitus hebben naast gezonde leefgewoontes vrijwel altijd medicatie in de vorm van insulineinjecties nodig.

suikerziekte-1

Hoe herken je suikerziekte

Twijfel je of jouw hond misschien diabetes mellitus heeft? Symptomen van suikerziekte bij honden zijn:

  • Meer water drinken dan normaal
  • Meer plassen dan normaal
  • Meer eten dan normaal
  • Gewicht verliezen/vermageren, ook als er meer gegeten wordt
  • Algehele zwakte en weinig energie
  • Ogen kunnen er troebel en blauwgrijs uitzien

De juiste zorg

Vermoed je dat jouw hond misschien suikerziekte heeft, bespreek dit dan met je dierenarts. Die zal je hond onderzoeken en vragen stellen. Indien je hond de diagnose diabetes mellitus krijgt, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven. Er zijn in Nederland insulinebehandelingen verkrijgbaar, waarbij één injectie per dag al voldoende kan zijn. Vraag je dierenarts om advies.

Een insulinebehandeling dient altijd als injectie te worden toegediend. De dierenarts zal uitleggen hoe je dit zelf kunt doen bij je hond. En een eigenarenbrochure aan je meegeven, waarin dit stap voor stap nog eens uitgelegd wordt. Vaak zijn er via de dierenarts ook instructievideo’s beschikbaar.

De dierenarts kan ook een dagboek of behandelverslag meegeven. Op zo’n schema vul je dagelijks in hoe het met je hond gaat. Bij een controleafspraak bespreek je dit met de dierenarts. Het verminderen van de symptomen van suikerziekte bij je hond is een belangrijk signaal dat de gezondheid van je hond vooruit gaat.

Het is voor iedere hond belangrijk om regelmatig voor een gezondheidscontrole naar de dierenarts te gaan. Maar voor honden met een chronische aandoening zoals suikerziekte is dit extra belangrijk. Met regelmatige controles kan de dierenarts vaststellen of je hond goed op de behandeling reageert.

Leven in balans

Om de bloedsuikerspiegel van je hond zoveel mogelijk in balans te houden, kom je al een heel eind wanneer je vasthoudt aan een vaste routine. Probeer een regelmatig patroon aan te houden, met name voor voeding, bewegen en spelen.

Wat je hond eet is belangrijk, zeker bij honden met suikerziekte. Bespreek met je dierenarts welke voeding het beste is voor jouw hond. Het tijdstip waarop je hond eet is ook belangrijk; probeer elke dag rond dezelfde tijdstippen een maaltijd te geven.

Honden met suikerziekte hebben ook baat bij het aanhouden van een regelmatig patroon voor beweging en spelen. Plotselinge, langdurige inspanning kan de suikerspiegel uit balans brengen.

Na de start van de behandeling met insuline, kan het een maand of langer duren voordat de symptomen bij je hond verminderen en de bloedsuikerspiegel van de hond gestabiliseerd is. Daar zijn ook regelmatige controles voor nodig bij de dierenarts. Als het eenmaal gestabiliseerd is, zullen de symptomen afnemen of verdwijnen. Je zult dan merken dat je hond zich beter gaat voelen. Zo niet, raadpleeg dan je dierenarts.

Een goede regelmaat aanhouden helpt je hond gezond en in balans te blijven. Zo is het belangrijk bij de behandeling om de insuline iedere dag op hetzelfde tijdstip of tijdstippen toe te dienen, zoals door je dierenarts is voorgeschreven. Met geduld, aandacht, de juiste zorg én medicatie kunnen de symptomen van suikerziekte onder controle blijven. Zodat je hond een normaal en zo prettig mogelijk leven kan leiden.

Ga met je hond regelmatig op controlebezoek bij je dierenarts. Ook als je hond zich weer als ‘de oude’ gedraagt en de bloedsuikerspiegel van je hond zich heeft gestabiliseerd. Die controlebezoeken zijn echt belangrijk voor het welzijn van je hond. Samen met je dierenarts kun je dan bespreken hoe de aandoening zich ontwikkelt en of de dosis goed is of aangepast moet worden.

Lees verder over een lage bloedsuikerspiegel