Ziekte van Lyme

Teek op de hond

Teek bij hond verwijderen

Als je een teek bij je hond vindt, dan moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Nadat een teek zich in je hond heeft vastgebeten, duurt het ongeveer 36 tot 48 uur voordat hij de hond kan besmetten met de Borrelia-bacterie. Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Snelle verwijdering van de teek kan dus betekenen dat je besmetting met Lyme voorkomt. Tips om een teek bij de hond te verwijderen:

  • Gebruik een tekentang. Verwijder de teek niet met de vingers of met een gewoon pincet. Dan kan de kop van de teek in de huid van je hond blijven steken.
  • De kans is groter dat je de kop ook verwijdert, als je met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid van de hond zit.
  • Trek de teek met een vloeiende beweging recht omhoog of verwijder hem met een draaiende beweging uit de huid.
  • Controleer altijd of de kop ook is verwijderd, voordat je de teek wegdoet.
  • Als de teek in zijn geheel is verwijderd, mag de plek waar de teek zat ontsmet worden. Doe dit nooit als de teek nog in de huid zit.

Maatregelen tegen teken

Om teken te weren is het aan te raden om de hond te behandelen met een anti-tekenmiddel. Ter voorkoming van de overdracht van de Borrelia-bacterie kan de hond gevaccineerd worden.

Alle maatregelen

Tekenbeet hond ontsmetten

Een tekenbeet bij de hond ontsmetten kun je beter niet doen als de teek niet volledig verwijderd is. Als je de teek met alcohol of een ander middel verdooft, dan loost hij namelijk de inhoud van zijn maag in de huid van je hond. Zo kan je hond alsnog besmet raken met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De beste manier om een teek bij de hond te verwijderen is met een daarvoor bestemde tekentang. Krijg je de kop van de teek niet uit de huid? Dan gaat de plek waarschijnlijk ontsteken en verschijnt er een bult. Deze bult zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met je dierenarts. Ook als je hond symptomen vertoont zoals kreupelheid, koorts en sloomheid, kun je het beste een dierenarts raadplegen.