Herpes

Bescherming pup

Verschijnselen zieke pup

Eigenlijk wil je er niet aan denken: je pup is ziek. Toch zijn jonge pups gevoeliger voor ziekte, omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen reguleren én hun afweersysteem nog niet goed ontwikkeld is. Dat geldt ook voor het herpesvirus bij honden. Als je pup hiermee besmet raakt, dan kan dit fataal aflopen. Een combinatie van de volgende verschijnselen kunnen een teken van het herpesvirus zijn:

-        Niet meer willen drinken

-        Lusteloosheid

-        Ademen met open bek en benauwdheid

-        Geïnfecteerde neus, ogen en bek

-        Spugen en vreemde ontlasting

-        Continu gekrijs

-        Stuiptrekkingen en staren

-        Pijnlijke buik bij aanraking

Achtergrond herpesvirus

Infectie met het herpesvirus

Na de geboorte eten, drinken en groeien besmette pups vaak goed. Toch kunnen ze in hun eerste levensweken geïnfecteerd worden door het herpesvirus. Als dat het geval is, dan overlijdt de zieke pup binnen een paar dagen. Je kunt pups beschermen tegen het herpesvirus door de teef tijdig te vaccineren. Na vaccinatie maakt de teef een grote hoeveelheid antistoffen tegen herpes aan die worden gedeeld in de eerste moedermelk. De pups krijgen deze antistoffen binnen door direct na de geboorte (binnen 36 uur) de moedermelk te drinken. Zo worden ze beschermd tegen een acute vorm van herpes. Het is de manier om sterfte en ziekteverschijnselen in het pasgeboren nest tegen te gaan. Houd er wel rekening mee dat niet alle pups evenveel antistoffen tot zich nemen. Mocht het nestje toch besmet zijn, dan kun je er niet vanuit gaan dat alle zieke pups dezelfde verschijnselen krijgen. Daarnaast is het aan te raden om hygiënische maatregelen te treffen om de besmettingskans zoveel mogelijk te verkleinen. Als er meerdere honden aanwezig zijn en herpes is een probleem, dan is het advies om dragende teven tot drie weken voor de verwachte geboorte apart te houden. Dit moet volgehouden worden totdat de pups drie weken oud zijn.

Meer over besmetting

Help, mijn pasgeboren pup piept veel!

Jouw pasgeboren pup piept veel: dat hoeft niet te betekenen dat er sprake is van het herpesvirus of dat je pup ziek is. Toch kun je beter om uitsluitsel vragen bij de dierenarts als je een zieke pup hebt. Informeer bij de dierenarts naar meer informatie over het herpesvirus bij honden.