Symptomen tekenbeet bij de hond
Een tekenbeet bij je hond kan vervelende gevolgen hebben, zeker wanneer de teek geïnfecteerd was met de bacterie die Lyme veroorzaakt. Daarnaast kan de teek andere aandoeningen overdragen waar je hond heel ziek van kan worden. De ziekte van Lyme kan vrij snel na de beet optreden, maar het kan ook jaren duren voordat je hond ziek wordt. Gemiddeld worden symptomen tussen twee en vijf maanden na de beet duidelijk. De rode uitslag, zoals bij mensen vaak te zien is na een tekenbeet, is bij honden niet aanwezig. Als je hond door een teek geïnfecteerd is met de Borrelia-bacterie van Lyme, dan kan hij de volgende dingen gaan mankeren:
- Koorts
- Sloomheid
- Kreupelheid door een of meerdere ontstoken gewrichten
- Vergrote Lymfeknopen
- Ontsteking van de nieren
- Ontsteking van de hartspier
- Zenuwafwijkingen
Honden waarbij de ziekte wordt vastgesteld, zijn vaak van middelbare leeftijd. Dit is tussen de 3 en 6 jaar oud. Maar ook pups kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Dit komt doordat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Het treedt op wanneer zij meerdere keren gebeten worden door besmette teken. Heb jij een tekenbeet bij je hond ontdekt en vertoont hij een of meerdere van bovenstaande symptomen? De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen, in hoeverre de hond tekenbeten heeft gehad en een bloedonderzoek. De diagnose is lastig omdat ook honden die niet de ziekte van Lyme hebben een antistof in hun bloed kunnen hebben. Andere oorzaken van de symptomen moeten uitgesloten worden door de dierenarts.
Kan je hond jou met de ziekte van Lyme besmetten?
In principe wordt de bacterie alleen overgedragen via een teek. Besmetting verloopt altijd via de teek en kan niet rechtstreeks van de hond op de mens overgedragen worden.
Tekenbeet voorkomen
Er zijn verschillende middelen die helpen om besmetting door een tekenbeet te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om de hond dagelijks te controleren op teken in de periode dat de teken actief zijn. Dit is met name in het voor- en najaar. Daarnaast is het aan te raden om in ieder geval in deze periodes anti-tekenproducten te gebruiken. Het is ook mogelijk om de overdracht van de bacterie te voorkomen door je hond te vaccineren. Zeker in bosrijke gebieden waar veel (besmette) teken huizen, kan vaccinatie een effectieve maatregel zijn om je hond te beschermen.
Tekenbeet bij jouw hond
Heb je een tekenbeet bij je hond gevonden en moet je de teek nog verwijderen? Doe dit dan zo snel mogelijk. Zo kun je mogelijk de ziekte van Lyme voorkomen.