Hartaandoeningen

Behandeling van congestief hartfalen

Congestief hartfalen bij de hond behandelen

Honden genezen niet van hartfalen. Wel kunnen zij verlicht worden en kunnen ziekteverschijnselen worden uitgesteld. Behandeling van congestief hartfalen, zoals hartfalen ook wel bekend staat, kan het beste starten in stadium B2. In dat stadium heeft je hond nog geen waarneembare klachten, zoals benauwdheid, hoesten, futloosheid en conditieverlies, maar heeft hij wel al een hartprobleem. Uit het EPIC-onderzoek is gebleken dat behandeling in dit stadium zinvol is. Zo kan je hond langer zonder klachten leven. Na dit stadium worden honden behandeld om klachten te reduceren. Gedurende die behandeling krijgen honden een combinatie van de hieronder vermelde medicijnen, zoals diuretica, die zij de rest van hun leven moeten innemen. Afhankelijk van de diagnose of de ernst van de aandoening is het mogelijk dat je hond (nog) andere medicatie krijgt, zoals anti-aritmica en hoestremmers.

Inodilator (pimobendan)

Dit middel werkt rechtstreeks op het hart en de bloedvaten: door de grote bloedvaten te verwijden, wordt het makkelijker voor het hart om het bloed rond te pompen. Dankzij een positieve werking op de hartspiervezels pompt het hart efficiënter.

Diuretica

Bij congestief hartfalen van de hond ontstaat er vochtophoping in de longen. Diuretica zijn eigenlijk plastabletten. Ze werken vochtafdrijvend, omdat de hond meer gaat plassen. De longen komen zo weer ‘droog’ te staan. Door de afname dankzij diuretica zal je hond onder andere vlotter kunnen ademhalen. Let er wel op dat hij steeds voldoende vers drinkwater kan nuttigen.

Tips gedurende de behandeling

In geval van congestief hartfalen bij de hond, krijgt je trouwe viervoeter medicijnen zoals bijvoorbeeld een inodilator. Je kunt daarnaast zelf ook stappen ondernemen om een zo’n gezond mogelijke levensstijl na te streven. Denk aan een goed hondendieet, voldoende lichaamsbeweging, regelmatige checks door de dierenarts en meting van de ademhalingsfrequentie

Begeleiding bij hartaandoening

De dierenarts is degene die jou en je hond het beste kan begeleiden bij een hartaandoening. Wanneer je denkt dat je hond hartproblemen heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Ga ook na welke resultaten je van de behandeling kunt verwachten.