Hartaandoeningen

Ervaringen delen

Falco: mitralisinsufficiëntie hond

“Toen mijn Jack Russell Falco tekenen van hartfalen begon te vertonen, ben ik met hem naar de dierenarts gegaan. De diagnose kwam hard aan: Falco had mitralisklepinsufficiëntie bij de hond. Mijn dierenarts vertelde me over de mogelijke behandelingen en legde uit hoe we Falco het beste verder konden helpen. Ik was op dat moment ontroostbaar, maar dag na dag begon Falco zich beter te voelen. Ondertussen speelt Falco weer dagelijks met zijn bal in de tuin. Als ik Falco zo bezig zie, zie ik weer de hond die ik vroeger had. Voor de diagnose mitralisinsufficiëntie bij de hond.”

- Dr. Verge, Frankrijk

Over lekkende hartkleppen

Frodo: hijgende hond

“Frodo - onze achtjarige Deense Dog - had een moeilijke periode afgelopen zomer. Hij stond al snel bekend als de hijgende hond van de buurt. De dierenarts constateerde dat hij dilatatieve cardiomyopathie in een ver gevorderd stadium had. Een optimistische schatting van Frodo’s levensverwachting was ongeveer drie maanden. Toen Frodo zijn medicijnen kreeg, zagen we al een verbetering na twee dagen. Drie maanden gingen voorbij en de toestand van Frodo was nog steeds stabiel - hij was geen hijgende hond meer - en zijn levenskwaliteit was zichtbaar toegenomen. Hij was gelukkig, speels en zag er zelfs weer jonger uit. Frodo oversteeg met gemak de meest optimistische prognoses.”

- Aiko Sato (dierenarts), Japan

Over hartspierziekte 

Beef: hond met hartproblemen laten inslapen?

“Een echo liet zien dat mijn achtjarige Engelse Bulldog Beef hartfalen had. Op dat moment waren we erg bang dat de dierenarts ons een verdrietig advies zou geven: onze hond met hartproblemen laten inslapen. De dierenarts vertelde ons daarentegen dat we - met de juiste behandeling - een sterke verbetering in Beef zijn toestand konden verwachten. We besloten meteen te starten met de behandeling. Na twee dagen was Beef al voldoende op kracht om naar huis te komen. Binnen twee weken at hij weer zijn volledige maaltijd op en toonde hij meer energie en enthousiasme in vergelijking met de afgelopen jaren. We zijn opgelucht: een hond met hartproblemen laten inslapen, dat doe je niet zomaar.”

- Sean Anthony Dunston, Verenigde Staten

Over hartproblemen

Cosmo: hartruis pup 9 weken

“Cosmo – mijn Engelse Bull Terriër – ontwikkelde enkele jaren geleden tekenen van hartfalen. Het bleek een geval van: hartruis pup 9 weken. Er werd onmiddellijk met een behandeling gestart. Nu bruist Cosmo weer van de energie. Zijn laatste hartonderzoek bij de dierenarts toonde aan dat zijn ziekte relatief stabiel blijft. Ik ben ervan overtuigd dat Cosmo het nu zo goed doet, omdat hij de juiste behandeling krijgt.”

- Karen Andrews, Verenigde staten

Over diagnose stellen