Gezondheid

Herpes

Herpesvirus bij honden: wat houdt het in?

Herpesvirus bij honden staat ook wel bekend als Canine Herpes Virus (CHV). Dit is een DNA-virus dat wereldwijd voorkomt en ziekte kan veroorzaken bij honden van alle rassen en alle leeftijden. Oudere pups en volwassen honden kunnen door het herpesvirus verschillende problemen oplopen. Temperatuur, zuurgraad en desinfectiemiddelen zijn van invloed op het virus. In veel gevallen zullen er bij deze leeftijdscategorie geen of slechts geringe ziekteverschijnselen zijn. Deze verschijnselen kunnen zijn:

-        Infecties van de slijmvliezen van geslachtsorganen

-        Infecties van de slijmvliezen van ogen, neus en bek

-        Infecties van de voorste luchtwegen, wat mogelijk leidt tot kennelhoestachtige verschijnselen

Het herpesvirus kan een belangrijke rol spelen bij:

-        Geboorte van te kleine nesten

-        Teven die niet drachtig worden

-        Doodgeboren pups of pups die kort na de geboorte overlijden

Verschijnselen bij pups

Wereldwijd virus

Onderzoek uit ’98 toont aan dat gemiddeld zo’n 40% van alle honden in Nederland besmet is met het herpesvirus. Het lijkt erop dat dit percentage de laatste jaren hoger is geworden. Het virus is in diverse landen vastgesteld, waaronder Australië, Frankrijk, Ierland, Italië, België en Nederland. Besmetting vindt over het algemeen plaats door persoonlijk contact. Herpesvirus bij honden infecteert jouw trouwe viervoeter voor de rest van zijn leven. Ziekteverschijnselen hoeven echter niet continu aanwezig te zijn.

Over de besmetting

Herpesvirus bij jonge pups

Het herpesvirus heeft op jonge pups een veel grotere impact dan op oudere pups en volwassen honden. Dit komt doordat ze nog niet in staat zijn om hun lichaamstemperatuur voldoende te reguleren. Ook is het afweersysteem van jonge pups nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor het virus de kans krijgt om ziekte te veroorzaken. Herpesvirus bij honden werd in ‘65 voor het eerst vastgesteld als dé oorzaak van sterfte onder zeer jonge pups in de Verenigde Staten. De meeste pups waren tussen de zeven en tien dagen oud. Voor pups met een leeftijd tot drie weken is het herpesvirus zeer schadelijk, in veel gevallen zelfs fataal. Herpesvirus bij honden kan niet goed behandeld worden, hooguit de symptomen. Wel zijn er preventieve maatregelen om jouw pup te beschermen.

Bekijk wat je kunt doen