Epilepsie

Omgaan met epilepsie

Omgaan met epilepsie

Epilepsie kan vaak zodanig worden behandeld, dat je hond alsnog een lang en gelukkig leven kan leiden. 

Lees verder om meer te weten te komen over epilepsie. Zodat je beter met de aandoening van je hond om kunt gaan. Denk aan antwoorden op vragen als: 

  • Wat zijn de tekenen dat mijn hond een aanval gaat krijgen?
  • Kan ik een epileptische aanval voorkomen?
  • Wat gebeurt er met mijn hond als hij een aanval krijgt?
  • Is een aanval schadelijk voor mijn hond?
  • Wanneer moet ik de dierenarts waarschuwen? 

Meer over de aanvallen

Wat zijn tekenen dat mijn hond een aanval gaat krijgen?

Het verbaast je misschien dat het meest voorkomende moment waarop een hond een epileptische aanval krijgt, het moment is wanneer hij ontspannen en rustig is, soms zelfs wanneer hij slaapt. Hoewel de aanvallen op ieder moment kunnen optreden, is het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt wanneer de hond opgewonden is of lichamelijk zeer actief.

Veel hondenbezitters zien een aanval bij hun hond aankomen. Dit omdat in fase 1 van een epileptische aanval het gedrag van de hond verandert. Honden kunnen angstiger zijn, abnormaal bewegen (onrustig heen en weer lopen of de lippen aflikken) en ze kunnen kwijlen, plassen of braken. Wat zie je bij een hond met epilepsie?

Kan ik een epileptische aanval voorkomen? 

Epilepsie is niet te genezen, maar in veel gevallen wel goed te behandelen en onder controle te krijgen. Het is een chronische aandoening. Dat betekent voor dat de hond voor de rest van zijn/haar leven epilepsie zal hebben en daarvoor behandeld moet worden. 

Er zijn medicijnen beschikbaar voor epilepsie bij honden, die dagelijks moeten worden gegeven. Het doel van deze medicatie is, dat het aantal aanvallen dat de hond heeft, erdoor wordt vermindert en/of dat de aanvallen minder heftig worden. Het lukt helaas lang niet altijd om de hond geheel aanvalsvrij te krijgen.

De behandeling van epilepsie verschilt van dier tot dier. Het is daarom raadzaam om altijd je dierenarts te raadplegen voor persoonlijk advies.

omgaan met epipelsie vizsla bal

Wat gebeurt er met mijn hond tijdens een aanval?

Epileptische aanvallen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Dit varieert van eenzijdig trillen van de lip tot zeer ernstige verschijnselen. Bijvoorbeeld waarbij de hond omvalt en heftige krampachtige bewegingen maakt.

Een aanval kan enkele seconden tot een uur duren. Hoe langer de aanval duurt, hoe ernstiger het is en hoe belangrijker het is om je dierenarts te raadplegen. Voor meer informatie hierover zie Wat te doen als je hond een epileptische aanval krijgt

Over het algemeen begint de aanval met het verstijven van de spieren. De hond kan daarbij met gestrekte poten, de kop naar achteren gestrekt, omvallen en krampachtige trappelende of fietsende bewegingen maken. Soms lijkt het zelfs of de hond al liggend wil rennen. Spiertrillingen, het laten lopen van de ontlasting, kwijlen of braken wordt in deze fase vaak gezien. Honden kunnen ook blaffende of jankende geluiden maken en sneller en duidelijker ademhalen. Ook wordt een donker gekleurde tong nog wel eens waargenomen.

Hoewel een epileptische aanval een angstaanjagend gezicht is, is deze meestal van korte duur. Meestal korter dan 2 minuten. Het maken van een video-opname en/of het bijhouden van wat je ziet in een epilepsiedagboek kan je helpen bij o.a. het bepalen wanneer je een dierenarts moet bellen. Voor meer informatie hierover zie Praktische hulpmiddelen.

Is een aanval schadelijk voor de gezondheid van mijn hond?

Duur van de aanval
Tijdens een aanval is de hond bewusteloos en zich niet bewust van de bewegingen die hij maakt. Sommige honden maken geluid (zoals blaffen of janken) en laten de ontlasting lopen. Weet dat een hond met een epileptische aanval geen pijn heeft.

Herstel na de aanval
Na een aanval zal je hond mogelijk volledig herstellen. Toch wordt verwardheid (desoriëntatie) en uit balans zijn (verminderde coördinatie) vaak gezien. Je hond kan tegen allerlei objecten aan botsen of zelfs van de trap af vallen als hij/zij nog niet helemaal stabiel blijft staan. Houd je hond daarom goed in de gaten, weg bij trappen en scherpe voorwerpen. Voor meer informatie zie Wat te doen als je hond een epileptische aanval krijgt.

Herhaalde aanvallen in een korte periode
Als je hond een aanval heeft, die langer dan 5 minuten duurt of meerder aanvallen per dag heeft, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Oplopen van verwondingen tijdens een aanval
Het komt zelden voor dat een hond zichzelf verwondt tijdens een epileptische aanval. Als dat wel gebeurt, dan betreft het vaak kleine verwondingen, die ontstaan doordat de hond met zijn/haar hoofd tegen bijvoorbeeld de tafelpoot slaat of op de tong bijt.

Je hond zal tijdens een aanval de tong niet inslikken. Kom dus NOOIT met je hand in de buurt van de bek van je hond. Door de aanval kan hij/zij je namelijk per ongeluk bijten. Als je je zorgen maakt over de situatie waarin de hond zich verkeert, neem dan contact op met je dierenarts.

Aanvallen langer dan 5 minuten
Aanvallen die lang duren, zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Dit kan schade toebrengen aan de hersenen en organen zoals lever en nieren. Dus als je hond een aanval heeft, die langer duurt dan 5 minuten, of als de hond meerdere aanvallen per dag heeft, bel dan direct - dag of nacht - je dierenarts.

Wanneer moet ik de dierenarts waarschuwen?
Waarschuw DIRECT je dierenarts wanneer:

  • Je hond zijn/haar eerste aanval doormaakt
  • Je hond een aanval heeft die langer dan 5 minuten duurt
  • Je hond meerdere aanvallen achter elkaar heeft op een dag
  • Je je ernstig zorgen maakt

Neem contact op met je dierenarts voor een normale afspraak wanneer:

  • Het tijd is voor een controle met betrekking tot epilepsie
  • Je je zorgen maakt over het feit dat de aanvallen erger worden, je je zorgen maakt over het effect van de behandeling of wanneer je vragen hebt over hoe met de epilepsie bij je hond om te gaan

Wat wel en niet te doen bij een hond met epilepsie

Als eigenaar van een hond met epilepsie zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen, en een aantal dingen die je beter wel kunt (blijven) doen. Dit zijn onze tips.

12x wel doen:

  1. Blijf positief. De meeste honden met epilepsie kunnen nog lang en plezierig leven.
  2. Neem altijd contact op met je dierenarts als: je je zorgen maakt over je hond.
  3. Neem de tijdsduur op van een aanval en noteer dit in het epilepsiedagboek.
  4. Film de epilepsieaanval en laat dit aan je dierenarts zien.
  5. Laat je hond regelmatig door de dierenarts onderzoeken.
  6. Neem direct contact op met je dierenarts als een aanval langer duurt dan 5 minuten.
  7. Bespreek met je dierenarts hoe je hond met epilepsie het beste kan worden behandeld.
  8. Zorg ervoor dat de hond zichzelf niet kan verwonden (bijv. verplaats objecten van de hond af en voorkom dat de hond van de trap kan vallen).
  9. Als je denkt dat je hond een aanval krijgt, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk ‘prikkels’ in de omgeving zijn (bijv. doe de televisie uit en dim het licht).
  10. Blijf bij je hond en houd hem/haar goed in de gaten, vooral wanneer er kinderen of andere huisdieren in de buurt zijn.
  11. Neem direct contact op met je dierenarts als je hond kort achter elkaar aanvallen heeft (meerdere op één dag).
  12. Praat met familie en vrienden over de epilepsie bij je hond, zodat zij weten wat er gebeurt als je hond een aanval krijgt.

6x niet doen

  1. Vergeet niet om je hond tijdig zijn/haar medicatie te geven. Geef dit zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip.
  2. Stop, wijzig, verhoog of verlaag nooit de medicatie zonder eerst met de dierenarts te hebben overlegd.
  3. Geef je hond geen andere medicijnen of supplementen voordat je met je dierenarts hebt overlegd.
  4. Het is niet nodig om je hond na iedere epileptische aanval mee naar de dierenarts te nemen. Laat hem/haar rustig thuis bijkomen. Als je twijfelt, bel dan eerst de dierenarts voor advies.
  5. Stop je hand niet in de bek van je hond als hij/zij een epileptische aanval ondergaat. De hond heeft geen controle over zijn bewegingen en kan je per ongeluk bijten.

Lees verder over wat te doen bij een epileptische aanval