Ziekteverloop hartfalen

Diagnose bij zieke hond stellen

Diagnose bij zieke hond stellen

Als je hond ziek is en bepaalde ziekteverschijnselen vertoont, dan kan er sprake zijn van een hartaandoening. Om een hartprobleem bij de zieke hond tijdig te diagnosticeren, is het belangrijk dat je regelmatig met je hond bij de dierenarts op controle gaat. Een vroege diagnose met juiste opvolging maakt de kans groter dat je hond een langer en prettig leven kan leiden. 

Onderzoeken van een hartprobleem

Om een hartaandoening bij je zieke hond vast te stellen of uit te sluiten, kan de dierenarts de volgende onderzoeken doorlopen:

  • Medische voorgeschiedenis. De dierenarts heeft de volgende gegevens nodig: leeftijd, ras en medische achtergrond van je hond. Hij zal vragen of je bij jouw hond veranderingen hebt opgemerkt op het gebied van gedrag, eetlust en levendigheid. De dierenarts stelt vervolgens vast of de hond ziek is of niet.
  • Medisch onderzoek. Een grondig medisch onderzoek stelt je dierenarts in staat om de algemene gezondheidstoestand van je hond te evalueren. Hij kan onder andere onderzoeken: gewicht, pols, slijmvliezen, ademhalings- en hartfrequentie.
  • Luisteren naar het hart en de longen. Aan de hand van een stethoscoop kan je dierenarts nagaan of een hartruis aanwezig is (niet alle soorten hartruis zijn eenvoudig te horen). Ook het hartritme en de hartfrequentie worden via de stethoscoop onderzocht om na te gaan of de zieke hond een onregelmatige hartslag heeft. Je dierenarts kan ook naar de longen luisteren, op zoek naar abnormale geluiden.

Eventuele aanvullende onderzoeken bij jouw zieke hond kunnen een radiografie, bloedonderzoek, elektrocardiogram (ECG), echografie of meting van de bloeddruk zijn. Op basis van de resultaten uit de onderzoeken wordt een behandeling voor jouw hond opgesteld.


Bekijk in deze video hoe zo’n onderzoek naar hartruis bij een hond in de praktijk verloopt.

 

  

Tips bij zieke hond

Als je hond ziek is, dan kun je zelf ook een aantal acties ondernemen. Hoe eerder de diagnose van een hartprobleem bij de zieke hond gesteld wordt, hoe groter de kans dat je viervoeter nog een aangenaam leven kan hebben. Volg daarom de volgende tips op: