Hondeneigenaren opgelet: pas op met giftige planten binnen en buiten
Puppy’s worden nieuwsgierig geboren. Kauwen, snuffelen, rollen, het hoort allemaal bij opgroeien. Wen dus maar aan die modderige snuit en veel gelik. Tijdens de Corona pandemie hebben veel mensen een puppy aangeschaft. Jonge honden zijn vaak erg speels en vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is natuurlijk heel gezellig en leuk. Minder leuk is het wanneer je puppy een vergiftiging oploopt door een plant. Waar moet je op letten?
Giftige planten
Een aantal tuin- en kamerplanten zijn giftig voor honden. Deze kunnen dus een risico vormen voor de gezondheid van je hond. Wat betreft kamerplanten zijn o.a. Aloë Vera, Amaryllis, Azalea, Monstera, Philodendron en nog een aantal minder bekende planten giftig voor je hond. Een hond hoeft de plant niet letterlijk op te eten om er toch ziek van te kunnen worden. Kauwen of bijten kan ook al voldoende zijn om klachten te veroorzaken.
Gelukkig komen lang niet alle planten die giftig zijn voor honden veel voor, of alleen in bepaalde gebieden in Nederland. Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid. Wanneer honden planten uit de lookfamilie (knoflook, prei, sjalotten en bieslook), tomatenplanten of aardappelplanten eten, dan kan dat maag-en darmproblemen opleveren.
Giftige bloemen
Hoe mooi ze ook zijn, ook bloemen kunnen zijn giftig voor uw hond, waarvan sommigen veel voorkomen in Nederland. Over het algemeen heeft het eten van bloemen minder ernstige gevolgen dan het eten van bovengenoemde zeer giftige planten. Een aantal bloemen kun je beter vermijden wanneer je een hond hebt. Of in ieder geval opletten wanneer je hond daar in de buurt van is.
Bekende bloemen die giftig zijn voor honden zijn onder andere: krokussen, hortensia’s, Gelderse roos, hyacinthen, lelies, tulpen, narcissen, boterbloemen, Lelie van Dalen en petunia’s. Er zijn nog meer wat onbekendere bloemen die ook giftig zijn voor honden. Opletten dus.
Gevolgen giftige plant
Als je hond van een giftige plant heeft gegeten, kan hij of zij ernstig ziek worden. Als je hond lekker in de tuin aan het wroeten is, let er dan op dat hij of zij geen planten opeet. Of en zo ja hoe snel de hond klachten krijgt na het eten van een plant of bloem verschilt. Soms duurt het even en leg je niet direct de link met de plant waar je puppy eerder aan heeft liggen kauwen, of heb je het niet gezien.
Wees extra alert wanneer je hond ongewoon gedrag gaat vertonen. Denk aan symptomen als: braakneigingen, braken, diarree, piepen, kwijlen/speekselen, hyperactief gedrag, verwijde pupillen, kortademig, koud aanvoelen en trillen. In een aantal gevallen kan het eten van een bepaalde giftige plant leiden tot nierproblemen of zelfs de dood. Bij sommige planten levert aanraking al klachten op, zoals bijvoorbeeld bij de berenklauw. Au!
Idealiter braakt je hond de plantenstukjes of bloemen gauw uit. Hoe sneller, hoe beter. Dan krijgen de giftige stoffen minder kans om opgenomen te worden in het bloed van je hond.
Ga naar de dierenarts
Vermoed je dat jouw hond van een plant gegeten heeft die (mogelijk) giftig is voor honden? Zie je één van de voornoemde symptomen bij je hond? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Indien mogelijk: neem een foto van de plant en laat die aan de dierenarts zien.
Naast kauwen aan een plant of bloem kunnen ook andere dingen oorzaak zijn van de vergiftiging van je hond. Denk bijvoorbeeld aan het eten van chocolade, druiven, noten, avocado of schoonmaakmiddelen. Informeer bij je dierenarts of er bij jou in de buurt een EHBO cursus is voor hondeneigenaren. Daarbij leer je onder andere hoe je je hond kunt laten braken wanneer dat nodig is. Onder het mom van: je weet maar nooit...
De kernboodschap is: ga er lekker op uit met je hond, maar let er wel op waar hij of zij op kauwt en opeet. Zo voorkomen we onnodig leed. Dit is één van de preventieve maatregelen die je als hondeneigenaar kunt nemen om je puppy veilig de wereld te laten ontdekken. Krijgt jouw puppy al maandelijks een behandeling tegen de belangrijkste in- en uitwendige parasieten? Vraag er naar bij je dierenarts. Zodat je puppy gewoon lekker puppy kan zijn.