Blog

Corona en huisdieren, hoe zit dat nou eigenlijk?

Corona, je hoort momenteel bijna niets anders in het nieuws. En dat is ook niet zo gek, het nieuwe Coronavirus zet de wereld en ons dagelijks leven aardig op z’n kop. De situatie verandert en dat brengt onzekerheden en onduidelijkheden met zich mee. Iets niet weten of begrijpen kan leiden tot onzekerheid en angst. Met dit artikel willen we graag een aantal zaken ophelderen, verduidelijken en informatie en tips delen over het Coronavirus in relatie tot huisdieren.

COVID-19 en huisdieren

Het nieuwe SARS-COV-2 is het Coronavirus dat de aandoening COVID-19 veroorzaakt. Het is goed om te realiseren dat er verschillende soorten Coronavirussen bestaan. Later in dit artikel vertellen we je daar meer over.

Raadpleeg de website van het RIVM voor het meest actuele geldende advies wat betreft huisdieren en het nieuwe Coronavirus (COVID-19). De situatie kan snel veranderen.

Hygiëne

In vrijwel alle gevallen van ziekteverspreiding speelt hygiëne een belangrijke rol om het risico op besmetting en verspreiding te beperken, zo ook bij het Coronavirus. De kans dat huisdieren besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus, wordt op dit moment zeer klein geacht. Die kans is verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen onderling. Het is echter, net als altijd, verstandig om hygiënisch om te gaan met huisdieren. Hierbij een paar tips:

  • Was je handen met zeep na het aaien van je huisdier en nadat je huisdier eraan gelikt heeft.
  • Laat je huisdier jou en je (klein)kinderen niet in het gezicht likken, pas op met wondjes.
  • Was je handen altijd met zeep voor het koken, eten, na tuinieren, wandelen, etc.
  • Laat kinderen altijd hun handen wassen bij bovengenoemde activiteiten, buiten spelen, etc.
  • Houd je nagels en de nagels van je kinderen zo kort en schoon mogelijk.
  • Maak oppervlaktes waar je huisdier komt zoals de water- en voerbak, bench, mand en daaromheen regelmatig goed schoon.
  • Ruim ontlasting van je huisdier altijd op, neem bij het uitlaten van je hond poepzakjes mee.

Lees meer over de verzorging van honden.

Ziek

Ben je zelf ziek of heb je symptomen? Zit je in quarantaine omdat je in contact bent geweest met iemand bij wie COVID-19 is vastgesteld? Het RIVM adviseert uit voorzorg om huisdieren dan niet te aaien of te knuffelen, 1,5 meter afstand te houden van je huisdier en binnen te blijven. Vraag iemand anders om je hond uit te laten en indien nodig naar de dierenarts te brengen. Zorg er altijd voor dat iemand in je omgeving bij nood voor je huisdier kan zorgen, mocht je zelf ziek worden.

annie-spratt-706839-unsplash 

Dierenarts

Tijdens deze uitbraak van COVID-19 nemen dierenartsenpraktijken voorzorgsmaatregelen om hun klanten, personeel en zichzelf zo veel mogelijk te beschermen voor besmetting. Deze maatregelen verschillen in detail wellicht wat per praktijk, maar in grote lijnen hanteren praktijken veelal dezelfde maatregelen. Denk hierbij onder andere aan:

  • Huisdieren mogen maar door één gezonde volwassene vergezeld worden.
  • Houd 1,5 meter afstand van het personeel en volg hun instructies op.
  • Schud geen handen en ontsmet je handen bij binnenkomst.
  • Raak zo min mogelijk dingen aan en betaal contactloos.

Deze maatregelen zijn gebaseerd op de richtlijnen van de FECAVA. Je dierenarts kan je daar meer over vertellen. Mogelijk hangt er ook een poster in de praktijk om klanten te informeren.

Gezondheid huisdier

Maak je je zorgen over (de gezondheid van) je huisdier?

  • Bel eerst met de dierenarts om te overleggen, ga niet zonder afspraak langs. Kijk online of je een afspraak kunt inplannen.
  • Wanneer je huisdier symptomen heeft zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, neem dan direct contact op met je dierenarts en houd je dier zo veel mogelijk binnen. Vraagt je dierenarts om naar de praktijk te komen, volg dan de instructies van de praktijk op.
  • Wanneer je zelf ziek bent of symptomen hebt, vraag dan iemand anders om je huisdier naar de dierenarts te brengen, geen gezinslid of huisgenoot.

Uitstellen

Controleafspraken voor een chronisch ziek huisdier kunnen wellicht telefonisch gehouden worden. Bespreek de mogelijkheden met je dierenarts. Maak je je zorgen over de gezondheid van je huisdier? Neem dan altijd direct telefonisch contact op met je dierenarts.

Mocht een afspraak voor bijvoorbeeld vaccinatie tijdelijk uitgesteld worden door de dierenarts, vergeet dan niet om een nieuwe afspraak in te plannen en noteer deze ter herinnering in je agenda of op de kalender. Vraag of de dierenarts de mogelijkheid heeft om je een herinnering per sms of email te sturen wanneer het weer tijd is voor controle of voor een nieuwe verpakking ontwormingsmiddel bijvoorbeeld. Informeer of de praktijk in het bezit is van je actuele mobiele nummer en/of emailadres.

Aanschaf producten

  • Koop medische producten alleen bij een vertrouwd kanaal. Veel medische producten mogen alleen op recept verkocht worden, door verkoopkanalen die daarvoor opgeleid en vergund zijn, zoals een dierenartsenpraktijk. Op de website van de NVWA lees je er meer over.
  • Heb je producten zoals voer nodig, bel dan even van tevoren naar de dierenartsenpraktijk. In veel gevallen kunnen ze het in ieder geval voor je op een afgesproken tijdstip klaarzetten.
  • Informeer naar mogelijkheden tot verzending door de dierenarts, zodat je niet naar de praktijk hoeft te komen.
  • Houd je voorraad van chronische medicijnen voor je huisdier, en bijvoorbeeld middelen tegen parasieten zoals vlooien, teken en wormen, goed in de gaten en bestel deze tijdig opnieuw bij je dierenarts.
  • Je kunt bij je dierenarts informeren naar de mogelijkheid om meerdere verpakkingen in één keer mee te nemen.

Verschillende Coronavirussen

Zoals eerder gezegd bestaan er verschillende types Coronavirussen. SARS-COV-2, het virus dat de aandoening COVID-19 veroorzaakt en nu zo actueel is, is daar één van. Coronavirussen veroorzaken verschillende ziektes bij verschillende diersoorten. Over het algemeen zijn de meeste Coronavirussen diersoortspecifiek, dit wil zeggen dat ze enkel een bepaalde diersoort infecteren en ziek maken.

De familie van Coronavirussen is onderverdeeld in vier groepen:

  1. Alphacoronavirussen
  2. Betacoronavirussen
  3. Gammacoronavirussen
  4. Deltacoronavirussen

corona- leaflet-pets

Het Coronavirus SARS-COV-2, dat de ziekte COVID19 veroorzaakt met vooral luchtwegproblemen, behoort tot de groep Betacoronavirussen. Coronavirussen die specifiek bij honden en katten kunnen voorkomen behoren tot de Alphacoronavirussen. Het is goed om te weten dat er dus verschillende soorten Coronavirussen zijn, met hele verschillende ziektebeelden en gevolgen.

Het Coronavirus dat bij honden kan voorkomen (CCoV) is niet besmettelijk voor mensen. Het infecteert het maagdarmstelsel van de hond, waardoor ze o.a. diarree kunnen krijgen. Maar dit is dus een hele andere variant van het Coronavirus dan de SARS-COV-2 die COVID-19 veroorzaakt.

COVID-19 bij huisdieren

Er zijn wereldwijd een aantal gevallen in het nieuws geweest van dieren die positief getest zijn op het nieuwe Coronavirus (COVID-19). Blijf op de hoogte van de meest actuele stand van zaken via het RIVM en de Nederlandse Rijksoverheid

Er wordt vermoed dat SARS-COV-2 uit een dierlijke bron zou zijn ontstaan. De Wereld Organisatie voor Diergezondheid (OIE) meldt dat momenteel nog niet is bevestigd of dit überhaupt klopt en om welke dierlijke bron het zou gaan. 

Het klopt dat er in sommige landen (niet Nederland) een vaccinatie bestaat die honden beschermt tegen de hondenvariant van het Coronavirus (CCoV). Er is geen bewijs dat die vaccinatie ook beschermt tegen het Coronavirus SARS-COV-2 dat COVID-19 veroorzaakt.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om het Coronavirus beter te begrijpen in relatie tot huisdieren en dat je het interessant en informatief vond. Neem contact op met je dierenartsenpraktijk wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond of ander huisdier.