Blog

.Bescherm maandelijks

Bescherm uw familie, ontworm uw hond maandelijks

Wellicht heb je deze boodschap bij je dierenarts of ergens anders voorbij zien komen. In dit artikel leggen we uit waarom maandelijks ontwormen van je hond zo belangrijk is, in het bijzonder voor gezinnen met kleine kinderen. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een Toxocara-infectie door spoelwormen bij honden? Hoe kunnen we zowel de hond als onszelf hier tegen beschermen?

Oorzaak

Honden kunnen drager zijn van verschillende wormensoorten, ook wel parasieten genoemd. Besmetting met de spoelworm (Latijns: Toxocara canis) komt het meest voor. Larven van de spoelworm veroorzaken de zogenoemde Toxocara-infectie. Naast honden kunnen ook mensen en andere dieren, zoals katten, last krijgen van deze spoelwormen. Honden raken geïnfecteerd door de opname van wormeieren, die ze binnen kunnen krijgen, bijvoorbeeld via besmette grond, regenwormen, kleine zoogdieren, vogels of rauw vlees. Honden zijn immers gek op snuffelen en dingen met de bek vanaf de grond oppakken.

Een andere, veel voorkomende manier waarop jonge honden besmet kunnen raken met spoelwormen is via het moederdier (teefje). De pups krijgen dan wormeitjes binnen tijdens de dracht via de placenta, en na de geboorte via de moedermelk, die zich vervolgens in hun lijf verder ontwikkelen tot larven. Ze kunnen daar een hondenleven lang blijven zitten.

Kinderen kwetsbaar

Tijdens een uitgebreid recent onderzoek in de Britse stad Bristol werden in een gemiddeld stuk park van 1.5 bij 1.5 meter (het formaat van een picknickkleed) zo’n 4000 Toxocara-eitjes gevonden. Kinderen spelen graag in zandbakken, tuin, park, etc. Tijdens het spelen stoppen zij vaak hun handjes in de grond en in hun mond. Veel zandbakken worden niet afgedekt en bezocht door dieren als katten en honden, die geïnfecteerd kunnen zijn met spoelwormen. In de grond en in zand kunnen daardoor besmettelijke wormeitjes zitten, die gemakkelijk kunnen worden ingeslikt. Op die manier kunnen kinderen eenvoudig en ongemerkt een Toxocara-infectie oplopen.

Jonge kinderen lopen daardoor het hoogste risico op besmetting met spoelwormen. Dit risico is aanzienlijk en wordt vaak onderschat. Een ongewassen vinger en/of stukje aarde of zand in de mond kan al een Toxocara-infectie veroorzaken. Daarnaast vormt poep van geïnfecteerde honden en katten een zeer belangrijk besmettingsrisico voor het overdragen van spoelwormen op de mens. Let op: ook al is de poep weg, dan nog kunnen de eitjes in de omgeving achter blijven.

Gevolgen

Hoewel er vaak geen duidelijk herkenbare uitwendige symptomen zijn, kan een onbehandelde wormbesmetting de gezondheid van je hond ernstig schaden. En dat geldt ook voor mensen! De symptomen zijn vaak vaag en lastig te herkennen als Toxocara-infectie, maar wel ernstig. 

De spoelworm kan van de hond op de mens worden overgedragen. Deze overdraagbaarheid van dier op mens noemen we zoönose. Als mensen  spoelwormeieren binnenkrijgen, kunnen deze zich in het menselijk lichaam ontwikkelen tot larven en organen zoals de ogen, longen, lever of hersenen ernstig aantasten.

Voorbeelden van de aandoeningen die in verband worden gebracht met een Toxocara-infectie bij kinderen:

  • Allergische reacties zoals astma, hoesten en eczeem
  • Epileptische aanvallen, vertraagde hersenontwikkeling, neurologische schade en gedragsafwijkingen, hoofdpijn
  • Ooginfectie met kans op verminderd of volledig verlies gezichtsvermogen
  • Buikpijn

Kinderen hebben 2 tot 3 keer zoveel kans op astma wanneer zij een Toxocara-infectie hebben opgelopen. Kinderartsen erkennen dit als een onderschat probleem die, gezien de potentiële ernstige gevolgen, veel meer aandacht zou moeten krijgen.

 

jongen-astma

Beschermen

Dit is geen anti-honden boodschap. Honden zijn een verrijking van ons leven. Bovendien is een Toxocara-infectie volledig te voorkomen. Wanneer honden in aanraking komen met kleine kinderen, of op plekken komen waar veel kinderen zijn en buiten komen (tuin, park, straat etc.), moeten zij in ieder geval maandelijks ontwormt worden. Zo bescherm je niet alleen de hond zelf, maar ook de hele familie en je omgeving.

Belangrijke tips wat betreft ontworming:

  • Controleer of het ontwormingsmiddel beschermt tegen Toxocara (spoelwormen)
  • Ontworm zowel de pups als het teefje allemaal en tegelijk
  • Begin pups al op vroege leeftijd te ontwormen
  • Ontworm honden van alle leeftijden 
  • Ontworm vaak genoeg, rekeninghoudend met de levenscyclus van de spoelworm

Vraag je dierenarts om advies.

Ontwormen is absoluut een belangrijke maar zeker niet de enige preventieve maatregel die genomen kan/moet worden om Toxocara-infectie tegen te gaan. In het artikel 8 belangrijke tips om eenvoudig Toxocara-infectie te voorkomen lees je hier alles over.

Maandelijks ontwormen

De ESCCAP (afkorting voor European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) stelt richtlijnen op voor dierenartsen op het gebied van parasieten (inclusief de spoelworm). In de ESSCAP-richtlijn voor wormbestrijding staat letterlijk opgenomen:

“Een maandelijks behandelingsinterval wordt aanbevolen bij huisdieren in situaties met risico voor de volksgezondheid, zoals verblijf bij een familie met kleine kinderen waarbij het dier regelmatig in de tuin of elders buiten komt.”

Wat je wilt bereiken met ontworming is dat je de larven van de spoelworm dood voordat ze eitjes kunnen gaan leggen in het lijf van de hond; die levenscyclus is 4 weken. Vandaar maandelijks ontwormen.

We hopen dat je dit artikel interessant vond en het duidelijk heeft gemaakt waarom maandelijks ontwormen van je hond zo ontzettend belangrijk is. Wacht niet langer en vraag er naar bij je dierenarts.