Hond die kwijlt en smakt
Verzorging

Honden EHBO

Niezende hond

Een keertje niezen doen we allemaal weleens. Maar als je hond dit continu doet, dan gaat het natuurlijk wel opvallen. Een niezende hond betekent niet automatisch dat je hond ziek is. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom hij dit doet.

  • Opwinding.
    Eigenlijk lijkt dit soort niezen meer op proesten. Je hond is dan zo blij om je te zien, dat hij spontaan niest. Je kunt dit zien als een soort hondengedrag. Een niezende hond is in dat geval niet ziek.

  • Snuffelen.
    Je hond gaat misschien graag op onderzoek uit en steekt zijn neus in zaken die hij beter kan overslaan. Denk aan stofdeeltjes of andere dingen die jeuk in de neus veroorzaken. Van die kriebel moet hij even niezen, maar dat gaat vanzelf weer over.

  • Prikkelingen.
    De neus van een hond is best gevoelig en soms hangt er iets in de lucht wat zijn neus prikkelt. Net als bij een mens eigenlijk. Een niezende hond kan tijdelijk geprikkeld worden door bepaalde geuren of pollen bijvoorbeeld.

  • Snotneus.
    Als het niezen niet overgaat en je hond gaat ook nog eens snotteren, dan moet je hem in de gaten houden. Dit kan namelijk een teken zijn van (de in Nederland weinig voorkomende) hondenziekte of kennelhoest. Je hond kan ook allergisch zijn.

  • Neusontsteking.
    Niezen en pijn aan de neus: die combinatie kan op een ontsteking wijzen. Meestal zie je dan korstjes in de neus en heeft je hond liever niet dat je hem daar aanraakt. Neusontsteking is natuurlijk niet fijn, dus neem vooral contact op met de dierenarts als je dit vermoedt.

  • Een vreemd voorwerp.
    Denk aan een knikker of een ander item dat je hond per abuis in zijn neus heeft gekregen.

  • Poliep of tumor.
    Deze aandoeningen kunnen irritatie aan de neus veroorzaken, waardoor je hond gaat niezen.

Over ziektes

Tekenbeet bij je hond

Is je hond gebeten door een teek? Het is sowieso zaak dat je deze parasiet zo snel mogelijk en juist verwijdert. Dit doe je met een tekenhaak of -tang. Een tekenbeet bij je hond ontsmetten moet je nooit doen als (een deel van) de teek nog in zijn huid zit. Dan braakt de teek namelijk zijn maaginhoud uit in je hond en kan hij mogelijk de Borrelia-bacterie overdragen. Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Op termijn kan je hond hier goed ziek van worden. Zorg sowieso altijd dat je de teek binnen 48 uur verwijdert om dit te voorkomen.

Over Lyme

Hond kwijlt en smakt

Kwijlen: als honden eten krijgen dan gebeurt dit vaak vanzelf al. Ze gaan op hun manier watertanden, net als dat mensen dat kunnen doen bij eten. Het is echter niet de bedoeling dat ze te pas en te onpas alles onder kwijlen.

Soms kan je hond daar echter niets aan doen. Bijvoorbeeld wanneer hij:

  • Iets heeft gegeten wat hij niet had moeten eten. Dit kan tot een hoge speekselproductie leiden. Neem direct op met de dierenarts, want mogelijk zit het object vast in zijn keel.
  • Misselijk is. Vaak gaan honden dan ook smakken, boeren en braken. Vraag de dierenarts om raad.
  • Een ontsteking aan het mondslijmvlies heeft. Als hij uit zijn bek stinkt, kan dit een extra signaal zijn. Maak een afspraak bij de dierenarts.
  • Een verlamde onderkaak heeft. In dat geval kan hij eten en drinken bijna niet zelfstandig binnenkrijgen. Ondersteun hem en vraag advies aan de dierenarts.
  • Verlamming heeft in zijn aangezichtsspier. Je hond kan dan zijn lippen niet sluiten. De verlamming kan verschillende oorzaken hebben. De dierenarts kan je uitsluitsel geven.

Weetjes bekijken

Hond braakt doorzichtig slijm

Spugen, overgeven, braken. Als je een hond hebt, dan hoort het er een beetje bij. Honden spugen nu eenmaal sneller dan mensen. Dat komt mede doordat ze vaker iets verkeerds eten, hoewel ze net zo goed kunnen braken op een nuchtere maag. Je hond braakt dan doorzichtig slijm of gal. Meestal is hij na een paar keer overgeven weer beter, zolang hij blijft drinken en niet elke dag meerdere keren overgeeft. Probeert je hond te braken, maar komt er niets uit of spuugt hij ontlasting of bloed? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Er is sprake van een spoedgeval.

Hond spuugt gal en eet niet

Wanneer je hond gele slijm braakt, dan is dit vaak gal. Dit betekent dat hij niets in zijn maag heeft. Je hond spuugt gal en eet niet als hij bijvoorbeeld misselijk is. Je kunt misselijkheid herkennen aan:

  • Overdreven veel slikken/ smakken
  • Meer kwijlen dan gewoonlijk, mogelijk met slierten langs zijn wangen
  • Kokhalzen. Er kan braaksel uitkomen of alleen gal
  • Gedragsverandering, waaraan je merkt dat je hond niet lekker is

Het is belangrijk dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je hond gal spuugt en niet eet, neem dan contact op met de dierenarts om de oorzaak te achterhalen. Zo kan de misselijkheid effectief worden behandeld.