Blog

8 belangrijke tips om eenvoudig Toxocara-infectie te voorkomen

Een Toxocara-infectie kan vergaande gevolgen hebben, zeker bij kleine kinderen. Denk aan astma, eczeem, buikpijn, problemen met leren op school, etc. Een onderschat probleem, aldus kinderartsen. Het goede nieuws is: een Toxocara-infectie is volledig te voorkomen. Welke preventieve maatregelen zijn er om om je familie en omgeving te beschermen tegen Toxocara-infectie?

Kinderen met Toxocara-infectie hebben 2 tot 3 keer zoveel kans op het krijgen van astma, een levenslange aandoening die veel ongemakken en medische kosten veroorzaakt.

Voorkomen

Iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je dat je kinderen, jezelf, je hond en je omgeving besmet raken met Toxocara canis, ook bekend als de spoelworm of de zandbakworm? Met deze tips verlaag je het risico op Toxocara-infectie aanzienlijk.

 1. Ontworm maandelijks
  Ontworm honden en katten die in aanraking komen met jonge kinderen, of die op plekken komen waar ook jonge kinderen komen, minstens 1x per maand. In het artikel Bescherm uw familie, ontworm uw hond maandelijks meer uitleg waarom dit zo belangrijk is.

 2. Poep opruimen
  Hondenpoep, iedereen weet dat het vies is. Maar beseft ook iedereen dat hondenpoep van Toxocara-geïnfecteerde honden en katten een gevaarlijk risico voor mensen en met name kleine kinderen vormt? Hondenpoep is één van de belangrijkste bronnen waardoor mensen geïnfecteerd raken met Toxocara, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Opruimen dus die hondenpoep, voor de veiligheid van iedereen. Kijk of je bijvoorbeeld een project kunt starten samen met de gemeente en scholen in de buurt tegen hondenpoep in de omgeving.

 3. Uitlaten
  Laat je hond niet uit op kinderspeelplaatsen. Neem de ontlasting mee en deponeer deze na het uitlaten bij het normale huisafval (restafval) om besmetting van de omgeving te voorkomen.

 4. Zandbakken
  Dek zandbakken altijd af wanneer ze niet gebruikt worden. Vermijd onafgedekte zandbakken. Openbare zandbakken zouden verboden moeten worden wanneer ze niet afgedekt kunnen worden. Er zijn meerdere studies gedaan waarbij een openbare zandbak in de gaten werd gehouden met een observatiecamera. Ongelooflijk hoeveel katten er dagelijks langskomen die hun behoefte doen in de zandbak! Zij kunnen net als honden geïnfecteerd zijn met Toxocara, waarbij de eitjes via de ontlasting in de zandbak terecht komen. Kinderen kunnen die tijdens het spelen eenvoudig in de mond  krijgen en daardoor  geïnfecteerd raken.

 5. Handen wassen
  Zorg voor goede hygiëne. Was handen voor het (bereiden van) eten, voor/na diercontact, buitenspelen, tuinieren, uitlaten van de hond en het verschonen van de kattenbak. Was fruit en groente voor deze te consumeren of te bereiden. Draag handschoenen bij het tuinieren.

 6. Nagels
  Houd kindernagels kort en schoon. Nagels kunnen een bron van infecties zijn. Toxocara-eitjes zijn klein en kunnen makkelijk onder de nagels blijven hangen, zeker wanneer deze te lang zijn en/of niet goed schoon worden gehouden. Let hier dus goed op.

 7. Spelen
  Houd toezicht op kinderen die op de grond spelen en laat ze geen vuil of voedsel dat op de grond is gevallen opeten.

 8. Katten
  Katten kunnen net als honden een bron van Toxocara-infectie zijn. Als katten naar buiten gaan, zorg er dan in ieder geval voor dat ze maandelijks ontwormt worden, specifiek tegen Toxocara cati. Katten zijn jagers en zij kunnen zo makkelijk Toxocara-infectie oplopen. Voor meer uitgebreide informatie over de gezondheid en verzorging van katten ga naar onze website Cat-Care.nl.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om inzicht te krijgen in welke maatregelen je kunt nemen om besmetting met Toxocara te voorkomen en hoe belangrijk dit is voor zowel honden als de volksgezondheid, met name kleine kinderen. Praat er over met je dierenarts.

Ben je dierenarts of paraveterinair en op zoek naar ondersteunend materiaal over maandelijks ontwormen bij honden? Kijk dan hier.